Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8607262 www.bgdnes.bg

Фен на "Наглите" замесен в убийството на финансистката Станка

Кримката върти легален бизнес с пътна помощ

Петър Костов-Стъкларя лежал само 5 месеца за подготовка на отвличане

Последовател на "Наглите" е замесен в убийството на финансистката Станка Марангозова! Като изпълнител на мократа поръчка е задържан 33-годишният Петър Костов-Стъкларя, разкриват криминалисти пред "България Днес".
Младият бандит е закопчан заедно със своя авер Георги, като в продължение на денонощие ченгетата ги разпитват за покушението в столичния жк "Младост" от октомври м.г. Смята се, че един от двамата е мотористът, изстрелял три куршума в главата на бизнес дамата и хвърлил бяла роза по трупа й, а другият го е играел отцепка и е следял за безпроблемното измъкване от района на Окръжна болница.


С белезници е окован и трети човек. Спецпрокуратурата нищи организирана престъпна група за изпълнение на мократа поръчка. Разследва се и заподозрян като поръчител на убийството, срещу когото се събират улики.

Реклама


Това не е първият сблъсък на Пешо Стъкларя с правосъдието. На 21 декември 2012 г. той е спипан за подготвяно отвличане на сина на пернишкия бизнесмен Христо Симчов Теофилов. Последователите на групата за похищения "Наглите" възнамерявали да искат откуп от 100 хиляди лева.
По случая са арестувани Николай Пенков и Румяна Василева, но по-късно са освободени и проговарят като свидетели. Петър Костов е осъществил сериозно приготовление за отвличането на физическо лице, за което свидетелстват и набавените белезници, два пистолета, черни маски, джипиес, синя лампа и матрак, намерени в дома му и в наетия гараж в жк "Люлин", където трябвало да крият жертвата, разкриват тогава от прокуратурата.


Според обвинението Стъкларя се е опитал да въвлече в схемата и Данаил Петров - полицай от столичното 5-о РУП. Именно той се превръща в един от свидетелите, които са натопили младежа за готвеното от него престъпление. Разследването започнало на 7-8 декември, когато полицаят написал докладна, в която посочва, че Петър Костов, с когото се познават от преди това, му предложил да участва в превоза на жертвата и да осигури информация за това какво евентуално ще се пусне в бюлетина на МВР за издирваното лице.
Планът за похищението е замислен седмица по-рано. Тогава Костов се обадил на приятеля си Николай Пенков и му казал: "Какво ще правим по Нова година, дайте да отвлечем някой и вземем пари". Защитата изтъква, че Николай и приятелката му Румяна са поели инициативата да следят мишената, тъй като жената бачкала във фирмата на бизнесмена. Именно те предложили Красимир Симчов да бъде "мишената", тъй като "баща му имал няколко фирми и карал мерцедес МЛ", твърди адвокатът на Стъкларя - Любомир Владимиров.
На 19 декември, два дни преди да се осъществи пъкленият план, пишман похитителите се скарали. Стъкларя заявил на Николай, че това е "кухо предложение", и схемата се разпаднала. Часове по-късно Петър Стъкларя е задържан. В постановлението за привличането му като обвиняем е посочено, че е успял да привлече и съучастници - Николай Пенков и Данаил Петров.
Магистратите откриват безспорни доказателства, че Петър Костов е замислил и подготвил отвличането, както и че се е опитал да въвлече в него и МВР служителя. Именно заради това Стъкларя, който по това време е първокурсник в Ботевградския университет, е оставен да търка нара. Арестът му продължава само няколко месеца, защото той сключва споразумение с прокуратурата и се признава за виновен. Разбира се, на наказание от 5 месеца и 15 дни, колкото е стоял зад решетките.
"От вас разбирам. Тъжно ми е за това момче, дано да не е вярно, че се е забъркал с такива неща", казва пред "България Днес" адвокат Любомир Владимиров. Той е категоричен, че Петър не се е свързвал с него. Виждали са се около проблемите му с Темида, но клиентът не е споделял с какво се занимава. Прякора на бандита идва от бизнеса на баща му, който има стъкларско ателие. Самият Петър има криминални регистрации за наркотици, като 18-годишен е осъждан за грабеж, съобщават от полицията.
Официално Пешо Стъкларя е изкарвал доходите си, като е помагал на закъсали коли с репатрак. Кримката държи две фирми, показва проверка в Търговския регистър. Едната е "Ауто Паоло", която предоставя пътна помощ. На страницата във фейсбук се вижда, че услугите на бандита са ползвали собственици на лъскави джипове и лимузини. Телефонът, оставен за контакт, е изключен. Дружеството е регистрирано и в английския град Чатъм, където вероятно кримката се е подвизавал. Другата му фирма е "Паоло Констракшън", която се занимава със строителство. Любопитното е, че на адреса на Петър Костов - столичната ул. "Летоструй", са регистрирани на други хора още 7 търговски дружества - за ключарски услуги, търговия, посредничество и консултантски услуги, ресторантьорство и театрално-импресарска дейност.


Омилостивява със сина си

Със сина си опитва да трогне магистратите Пешо Стъкларя през 2013 г. "Моля да ме освободите, защото имам малко дете на 6 години и трябва да продължа да работя, за да го издържам", казва тогава Костов. Съседите му разкриват, че в последно време той се грижи и за болната си половинка, която е претърпяла операция на главата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама