Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8607598 www.bgdnes.bg

60 лимузини има топлихварят Менду

Ченгета, магистрати и данъчни пазели "банката" на боса

Имоти за милиони натрупал ромският барон без ден трудов стаж


Двеста луксозни автомобила от висок клас са изтъргувани от топлихваря Стефан Асенов-Менду от Пловдив, който в продължение на десет години е въртял незаконния си бизнес. Ромският бос е собственик на други 60 лимузини на стойност 2 млн. лв., 15 недвижими имота, кооперации, жилища, автосалони, сключил е и 161 ипотечни договора. За цялото това имущество като данъци е платена символичната сума от 13 000 лева, като е очевидна пълната липса на контрол от страна на институциите, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.
Ромският бос бе арестуван при спецакция на полицията и прокуратурата във вторник. В кауша са прибрани още жената на Менду и неговият брат. Повдигнати са им обвинения за склоняване към проституция, пране на пари, данъчни престъпления.
Фамилията е натрупала несметни богатства, установили разследващите. При обиските в дома на лихваря са намерени 100 000 лева и килограм и половина злато. В активите на фамилията са десетки имоти, както и хотел с тирпаркинг на автомагистрала "Тракия", в който е въртян бизнесът с проститутките. Те плащали по 15 евро на боса за всеки обслужен клиент и по още 5 наем за използване на помещение в мотела. Седем от жриците са спипани там по време на полицейската акция. Несметните богатства са натрупани в продължение на около десет години. Според разследващите парите от престъпната дейност са изпирани чрез строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. Много голяма част от печалбите са изнасяни кеш в чужбина.
Менду е действал необезпокояван години наред благодарение на чадър от служители на различни институции. Топлихварят непрекъснато се хвалел с контактите си на високи нива, а клиентите му от ромската общност го възприемали като шеф на "Банка Менду". Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи, че работата по случая започнала преди пет месеца, след като в Окръжна прокуратура постъпва информация за незаконната дейност на лихваря и това, че над него е разпънат чадър от страна на различни институции. Установени са контакти на Менду с полицаи, магистрати, данъчни. По време на разследването са използвани и специални разузнавателни средства. Към момента няма обвинени служители на институциите за покровителстване на лихваря.
"В началото, когато ми съобщиха фактите, не можах да повярвам. Проведох разговор с директора на полицията ст. комисар Йордан Рогачев и решихме да проверим информацията. Започна наблюдение, а за проверката знаеха съвсем малък брой служители. В процеса на разследването установихме, че въпросният човек има контакти на различни нива. Действително вчера той бе изключително изненадан, когато влязохме в дома му за обиск. Заяви ни, че след малко някой ще ни се обади и че сме се объркали. В интерес на истината никой не ни се обади", коментира окръжният прокурор Румен Попов.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама