Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8609281 www.bgdnes.bg

23-метров храм се извисява край Пловдив

Превръщат Малтепе в най-голямата атракция в България

Иво АНГЕЛОВ

23-метров храм ще бъде изграден в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. Постройката ще бъде пълно копие на оригинала от III век. От мащабния храм 4 метра се извисяват от хълма, а останалите са вкопани под земята.
"Ще възстановим грандиозния мраморен храм на върха на Малтепе и той ще се превърне в най-голямата туристическа атракция в България, свързана с културното наследство. Зиданият фундамент не може да стои самостоятелно, ако могилата я няма. Мраморният постамент на сградата на върха е съставен от квадри (зидария от обработени предварително установени размери и форми - б.а.) и тежи 42 тона, а фундаментът е бил необходим да го крепи", обясни директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов, който ръководи разкопките от самото начало.


За около година археолози са открили множество артефакти в могилата, но най-значимото предстои. "Вътре в храма е имало статуя на владетеля, на бога, или статуйна група", разкрива Кисьов и именно това е най-голямата мистерия.
Най-популярната версия е, че римският император Филип I Араб е погребан в уникалната в цяла Европа пирамидална гробница. "Грандиозната структура отговаря единствено на статута на висш провинциален управител, надяваме се, римски император", заявява с възторг един от най-добрите епиграфи у нас Николай Ширанков. Филип Араб е едни от т.нар. Войнишки императори през епохата на криза в Римската империя през III век. Роден е през 204 г. в бедуинския лагер Шахба, на 55 мили югоизточно от Дамаск.
Археологическите дейности през тази година ще бъдат финансирани общо с 250 000 лв. - 150 хиляди от Община Пловдив и 100 хиляди лв. от Община Марица.

Рухна през зимата

Част от 23-метровата масивна постройка рухна в средата на февруари тази година.

Срутеното е на площ 30-40 квадратни метра, а причината са проливните дъждове.
"И много се надявам да няма някой, който да е ровил и да е останал там затрупан. Ето, имаше земетресение, а един камък не е паднал. Все пак нашата теория е, че причината за срутването са тунелите, изкопани от иманяри преди векове", заяви на свой ред Кисьов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама