Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8609295 www.bgdnes.bg

Денем мъж зъболекар, нощем - жена

Моника е приел, че трябва да работи с пациенти въпреки вируса

Виктория СТОЯНОВА

Вечер в женски дрехи и с преобразена идентичност, а през деня зъболекар, който е на първа линия срещи коронавируса. Това е животът на драг куина (мъж, който се облича като жена - б.а) Моника Лока!
"Делниците са за зъби, уикендите - за визии и гримове. Винаги се намира време да накъдриш някоя друга перука след работно време, разбира се", така коментира пред "България Днес" Моника живота си, който е далеч от обикновен.
Практикува като зъболекар от началото на годината. През 2018 г. се осмелява да се преобрази като пълен драг, но признава, че първо идва страстта към медицината.
"Ориентирах се към медицина заради интереса си към биологията, анатомията и природните науки, а избрах денталната, защото винаги съм бил харесвал да майсторя фини неща с ръцете си. Така развивам нещата, които ми допадат, и помагам на хората. Първо започнах да уча за зъболекар и драгът дойде впоследствие, но винаги съм имал интерес към грим и обличане, които не са за момчета. Беше въпрос на време и първа стъпка, за да започна да го развивам.
Драг изкуството ме заинтригува, когато започнах да гледам едно популярно шоу с драг кралици. Освен че ме впечатли и ме забавляваше, там видях, че можеш да се трансформираш в образа, който пожелаеш. Смятам, че когато променяш толкова драстично външността си, не се криеш зад костюм, а по-скоро разкриваш истинската си същност", сподели Моника пред вестника.
Кралицата на трансформациите признава, че се старае да се предпазва, когато е в лекарския кабинет, но по-важни са пациентите му. "Стараем се да се пазим, но опасността при работа с аерозоли е голяма. Приел съм варианта да се разболея и по-скоро ми коства отговорността да не предам на пациентите", коментира Лока.
За несъвместимото си хоби и работа родителите на Моника не знаят, но се гордеят, че е зъболекар.
"Родителите ми знаят само, че съм гей, и не знам как биха реагирали на Моника, но мога да предполагам, че ще е нещо като повторно разкритие пред тях - със сълзите, глупавите въпроси и ненужните драми", разкрива зъболекарят. И до днес Моника се страхува да се прибира с такси след участие на драг сцената заради притеснения от дискриминация и хомофобия. "Българите не са добре запознати с това изкуство и често се приема като гротеска, извращение или пропаганда. Все още не сме достигнали това ниво на толерантност, в което един драг да не се страхува от социално линчуване във всекидневието", лаконична е Моника.
Споделя, че носи с гордост и лекарската престилка, и скандалното женско облекло, когато се трансформира в драг куин.
"Много са различни, нали? Едното е едноцветно, практично, а другото - бляскаво, шарено. И двете нося гордо, защото зная колко усилия съм вложил и в двете.", казва драг кралицата. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама