Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8609303 www.bgdnes.bg

Соня Чакърова, основател на „Защото сме хора“: Ники Кънчев, ДесиСлава, Ирина Флорин раздаваха храна с нас

Министър Сачева е единственият политик, който се присъедини към начинанието ни

КОЯ Е ТЯ
     Соня Чакърова е родена в София и е на 38 години. Работи в сферата на рекламата и телевизионното оборудване. Тя е един от организаторите на най-мащабната доброволческа акция „Защото сме хора“. В нея се включиха над 2000 души от цялата страна за безвъзмездно даряване на храни. Сред тях са футболисти, фолкдиви и дори един министър. Какво е „Защото сме хора“, Чакърова разказа за „България Днес“

Реклама

Надя Панкова

- Г-жо Чакърова, как се роди идеята да помагате на нуждаещите се в кризата с платформата „Защото сме хора“?

- Идеята всъщност се роди от човека, който пръв остави хляб на бензиностанцията в „Младост“ - снимката стигна до нас през социалните мрежи и съвсем спонтанно, след като я видяхме, четири приятелки решихме да отидем да напазаруваме и ние храна. Да я оставим на „Попа“, на Орлов мост - нямахме никаква стратегия или план. Просто напазарувахме, оставихме храната и това се превърна в традиция всеки ден да го правим. Първоначално беше страшно малко, все пак храната я купувахме със собствени средства. След това Ники Кънчев се присъедини към нас, той не само е доброволец, а част от нас. И така се включиха хора на изкуството, футбола, театъра, музиката, спорта, архитекти... не искам да ги изброявам, за да не обидя някого, ако не го спомена.


- Една певица - Глория, дари голям брой хранителни продукти заедно с дъщеря си на дом за възрастни хора. Други нейни колежки включвали ли са се в акции?

- ДесиСлава беше до нас в каузата, всяка седмица ми звъни, за да ме пита дали имаме още нужда от нещо. Другият човек, който се включи от музикалните среди, е Ирина Флорин, аз съм й голям фен, най-накрая я видях, имам и аз лична изгода (смее се). Певицата Гергана също участва. Факт е, че този бранш и спортистите винаги са нападани, а това им поведение показа истинските лица на тези хора, а не каквото понякога четем за тях. Затова нека повече гледаме на добрината на тези хора, които влияят на възпитанието на децата ни. Децата попиват всичко и го намират за личен пример.


- Когато за пръв път оставихте храната на Орлов мост, останахте ли да видите, дискретно, какво ще се случи?

- Не. Не посмях. Първия път започнахме да доставяхме в девет вечерта храната, защото нали имаше карантина и не се стоеше много навън. Но вижте, аз съм вярващ човек, не ходя всеки ден на църква, но се помолих на Бог да изпрати хората, които имат нужда, при тази храна. Не сме чакали никого и никога, оставяхме храните и си тръгвахме. Искахме да си останем анонимни, но журналистите ни "заловиха на място".

Реклама


- Сред дарителите, които раздават храна, са хора като Любо Ганев, който занесе продуктите до адрес. Как откривате нуждаещите се, които няма как да излязат от домовете си?

- За огромно съжаление няма как да ги открием. Повечето изпращат техни съседи, които отиват на Орлов мост, бяхме в приют с хора под карантина, на Гергьовден беше и последната акция на Орлов мост. Защото има и хора, които спекулират с това нещо, и искаме да се съсредоточим как по-целенасочено да помагаме на истински затруднените.


- Улавяли ли сте измамници?

- Да. Ще бъда откровена - 10-15% от хората спекулират, редят се по няколко пъти. Не знам какъв човек трябва да си, за да вземеш четири торбички храна, докато друг до теб няма дори хляб. На много неща се научихме и сега мисля, че ще имаме по-добър план, за да помагаме на хората. Вършехме това раздаване 35 пъти всеки ден.


- Помагате ли многократно на нуждаещи се, които нямат как да си купят всеки ден хляб?

- Да, разбира се, всеки ден без изключение. Няма човек, който да сме върнали, дори на спекулиращите, и на тях даваме. Идеята на инициативата е точно това - храна за един ден. Защото слагаме пастет, салам, хляб, сладко. Да, имаме и дълготрайни продукти. Но делим хората на две групи - такива, които си готвят, и тези, които не го правят. И на хората, които имат дом и ток, даваме боб, спагети, леща...
- Ресторанти помагат ли ви въпреки кризата в техния бранш?
- Голямо благодаря на тях, страшно много - 12-13 ресторанта ни подкрепиха! Идват всеки ден момчетата и раздават заедно с нас. На ден имаме по 400 човека и раздаването е доста трудно. Особено когато хората са гладни, трудно се организират. Благодарение на КНСБ вече имаме помещение за храната.


- Не чух да благодарите на някой депутат или министър...

- Всъщност благодаря за въпроса. След десет дни от първия ден на акцията, когато инициативата не беше толкова голяма, с нас се свърза лично социалният министър Деница Сачева. Тя сама напазарува страшно много храна, разпределихме я, раздадохме я, така че на нея сме изключително благодарни. Но никой друг от политиката освен нея не се присъедини. Не исках първоначално никой от политиката да се свърже с нас, знаете какво би станало. Но когато я видях как реагира министър Сачева на репортаж за нас, видях как се разплака... колкото и добър артист да си, за секунди това няма как да го изиграеш. Много ни докосна и се радваме, че е с нас и е такъв голям човек.


- А сега накъде?

- Ще се опитаме да говорим с държавата, да осигурим контакт с хората, за да продължим тази инициатива, за да не стоят хората гладни. Може да се насочим към друга група - болни деца. Не сме решили точно как да развием плана, трябва ни само малко време, но категорично продължаваме. Това е жив организъм от 2000 човека, който иска да помага. Няма да се откажем!

Реклама
Реклама
Реклама