Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8610264 www.bgdnes.bg

Офицер от НСО организирал разстрела на фараонката Станка

Иво Масларов се издирва като поръчител на убийството

Действащ служител на НСО е организаторът на убийството на фараонката Станка Марангозова! Това разкриха разследващите за мократа поръчка, извършена на 10 октомври 2019 г. в столичния жк "Младост". Държавният гард е избран от поръчителя да организира логистично покушението и да наеме килърите. Така се сдобива с обвинения като ръководител на престъпната група, извършила разстрела.


Логистикът е дългогодишен служител на НСО с чин подполковник. Специалист е по взривове, участвал е в охрана на масови мероприятия и е пазел висши държавници. Според запознати в последните години той е бил командирован в Бургас, като се е занимавал и с наркоразпространение по морето. Докато нищят убийството, криминалистите засичат, че охранителят е член на масонска ложа и контактува с хора на високо ниво в държавата - политици, магистрати и бизнесмени.
Експертна справка на иззетия му телефон показва активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители. С тях членовете на престъпната група обменяли лични документи на български и чужди граждани, удостоверения и постановления на прокуратурата и други.
Заради длъжността на шефа на бандата разследването е прехвърлено от спецпрокуратурата към Военно-окръжната прокуратура в София. На база телефонната комуникация следователите ще преценят дали да отделят уликите в друго дело, което да нищи извършени престъпления от съдии, прокурори за търговия с влияние - уреждане на дела. В телефона са открити още проучвателни доклади за различни хора, в които се включвало имената на роднини на лицата, навици и маршрути.
На мушката на криминалистите са четирима, замесени в убийството на Станка Марангозова. Гардът от НСО е подпукан като тартор на групата, действала от януари 2019 до май 2020 г. В нея участвали двамата килъри. Един от тях е физическият извършител, който пусна 3 куршума в главата на мишената. Той се придвижил на мотор до блок 18 до Окръжна болница, а за да прикрие пистолета си "Макаров" със заглушител, е носел букет от бели изкуствени рози. Едно цвете е подхвърлено по жертвата и е паднало под шофьорската врата на колата, където е ликвидирана финансистката. Брокерката е следена, килърите са изучавали навиците й. На пежото й е открито закачено проследяващо устройство.
След като закопчават извършителите, ченгетата откриват мотора, с който се е придвижвал екзекуторът. Той е купен от обява и модифициран, за да не бъде проследен. Щом изпълняват поръчката, килърите го захвърлят във водоема в Чепинци. Разследващите го откриват с помощта на водолази. Разкритите като изпълнители са задържани за 72 часа и за тях ще се иска от съда постоянното им задържане под стража.
Четвъртият погнат за мократа поръчка е поръчителят. Със задочни обвинения се е сдобил Иво Масларов, доведен син на бившата социална министърка Емилия Масларова. Според разследващите той е дал авансово 50 бона за изпълнителите. Духнал е от страната през март, за него е издадена европейска заповед за арест, обявен е и за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.
След покушението Масларов е бил един от първите разпитани от МВР. В продължение на 3 часа той разказвал, че преустановил отношения с Марангозова още преди 5 години и оттогава нито я виждал, нито я чувал. Обяснил, че аферистката периодично пускала сигнали срещу него в прокуратурата, тъй като имала да му връща сериозна сума пари. На базата на един от тях Масларов е подсъдим за изнудване в спецсъда.


Службата чака информация

Ръководството на НСО очаква да й бъде предоставена информация по случая, за да предприеме всички законосъобразни действия спрямо задържания служител. От службата заявяват, че ще окажат пълно съдействие на Военноокръжната прокуратура – София, по разследването. Колегите на закопчания охранител категорично заявяват, че ако бъде установена вината му, ще настояват той да понесе цялата строгост на закона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама