Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8611726 www.bgdnes.bg

Малката дъщеря на Очите рестартира бизнеса му

Нови таксита пуска за летния сезон на морето наследницата Ивелина Желязкова

Бизнеса на фамилията се е заела да възражда по-малката дъщеря на несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите, разкриват запознати. По думите им 20-годишната Ивелина щяла да се хвърли в таксиджийския бранш, в който от десетилетия баща й е лидер в Слънчев бряг и Несебър. В подкрепа на тезата, че брюнетката навлиза с твърди намерения в бизнеса, е и фактът, че тя документално е уредила присъствието си на пазара за предстоящия летен сезон, който се очаква да не е доходоносен като предходни години заради ограниченията за туристи покрай епидемията от коронавирус инфекцията.
Ивелина Желязкова е регистрирала три таксита в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" преди няколко дни. Вписването на колите е станало чрез фирмата "Съншайн 0604", която е еднолична собственост на по-малката наследница на Очите. От удостоверението за регистрация на колите става ясно, че за дружеството ще работят автомобили от популярна румънска марка. Идеята била новите попълнения в автопарка на дружеството да сложат началото на възраждане на бизнеса, който закъсал заради проблемите на фамилията с правосъдието. Това неминуемо се отразило и на печалбите. Те спаднали двойно - от 25 на 13 хиляди лева на година, показват финансовите отчети, депозирани в Агенцията по вписванията.
Таксиметровите услуги са само малка част от дейностите на фирмата на младата бизнес дама Ивелина Желязкова. Дружеството става нейна собственост малко след като момичето завършва средното си образование преди около две години. Фирмата е с 20 лева капитал и е прехвърлена на Ивелина от нейната по-голяма сестра Станислава.
Двете момичета наследили афинитета към таксиджийските превози от своята баба Станка, шегуват се жители на Несебър. Възрастната дама е известна като един от доайените в бранша. Станка въртяла волана на жълтата кола допреди няколко години, когато получила инфаркт заради сблъсъците на сина й с правосъдието. Иначе Станка била една от колоритните забележителности за чуждите туристи в Слънчака. Думата й се чувала сред колегите на пиацата, както за реда при обслужване на клиенти, така и за определяне на районите кой къде да работи. Твърди се, че Станка изкъсо контролирала и таксиджиите на сина си да не правят черни курсове.
Според криминалисти обаче зад бизнеса с таксита Очите въртял и куп нерегламентирани дейности, сред които и легализиране на пари от дрога. Проблемите на семейството започнат през 2016 г., когато "Съншайн 0604" е проверявана от данъчните и МВР. До това се стига след стрелбата срещу Митьо Очите от мутрите на неговия кръвен враг Божидар Кузманов - Божо Кравата. Тогава са засечени 15 автомобила, които карат с фалшифицирани лицензии от името на "Съншайн 0604". Нарушения са открити и при коли, свързани с друга фирма - собственост на приятеля на Станислава. Две години по-късно каката прехвърля дружеството на сестра си. Междувременно започва и разследване срещу баща им. Той изчезва в Турция, откъдето е екстрадиран през септември 2019 и оттогава е в затвора. Според спецпрокуратурата Очите е бос на организирана престъпна група за рекет и разпространение на наркотици. Като участник в групата под отговорност е подведена и Станислава.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама