Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8614892 www.bgdnes.bg

Дъщерята на комедийната актриса Муки: Изпълних последното желание на Стоянка!

Намерих гроба на дядо и баба, както ми поръча мама

"Намерих гроба на дядо и баба!С това изпълних последното желание мечта на Стоянка да разбере къде са погребани майка й и баща й, моите баба и дядо. Оказа се, че това е семейна гробница, платена за вечни времена от рода ни, но с годините бе забравена и почти занемарена от камъни, храсталаци и големи бурени."
Това сподели пред "България Днес" Мария Грубешлиева, дъщерята на покойната Стоянка Мутафова. Тя заедно с мениджъра си Евгени Боянов започват издирването на лобното място на Константин и Елена Грубешлиеви малко след кончината на голямата ни комичка.
"Искахме да сбъднем мечтата й, пък дори посмъртно да открием този гроб. Доста трудно беше - търсихме със свещеник, обиколихме цялата писателска алея, но не, не се получаваше. Накрая жена от администрацията ни упъти по деня на смъртта на дядо, баба и неговата леля Кръстина къде се намира мястото. Оказа се, че е семейна гробница, както ми казваше приживе Стоянка", обяснява Муки, която вижда знамение, че всичко това се случва точно на имения ден на дядо й - Константин.


Мутафов е виден български писател, учил във Флоренция, артист в "Сълза и смях", няколко години артистичен секретар в Народния театър и един от основоположниците на Народната библиотека в София.
"Той се изявяваше като поет, белетрист, артист, драматург, преводач, театрален критик, режисьор, детски писател и какво ли още не. А баба ми Екатерина беше историк, владееше френски и латински. Беше учителка и дълги години даваше уроци по пиано и чужди езици. Тези хора заслужават да не бъде поругана паметта им. И сега могат да се отдадат на вечен покой, какъвто заслужват", трогва се, спомняйки си забележителната си фамилия Муки.
Само след дни, на 6 юни, Мария Грубешлиева отново ще влезе в църква, както всеки ден, но ще направи заупокойна молитва в памет на покойната си майка Стоянка Мутафова. Актрисата си отиде от този свят на 6 декември миналата година, точно на Никулден.
"Още нямам мира, помня по минути всеки ден от последните месеци преди майка ми да си отиде от този свят. Още ми е пред очите. Сънувам я, трудно ми е без нея и всеки ден ходя на гроба й. Сега с Евгени засадихме цветя там, стана много красив. Прекрасната ми майчица, само като си сетя за нея и не мога да спра да плача", споделя Муки.
За да не бъде забравена паметта на голямата Стоянка Мутафова, освен дъщеря й Мария Грубешлиева се грижи и мениджърът на актрисата - Евгени Боянов.

Реклама

"Стоянка беше велика жена! Заслужава бъдещите поколения да знаят за живота и дейността й. Именно затова решихме да поставим паметна плоча на кооперацията й. Там живяха заедно с Нейчо Попов, голямата любов на Стоянка, който си я прибра на имения ден - 6 декември - Никулден. В същия блок живее и другият най-голям комик - Георги Калоянчев. И тримата с Нейчо ще ги напишем на плочата. Искам да благодарим на арх. Огнян Кръстев, който много ни помогна в това начинание, както и на Столичната община. Цялата кооперация се подписа с желание инициативата да се случи, което ме зарадва. Събитието сме планирали да бъде на 13 юли тази година. Тогава се навършват 96 години от рождението на Нейчо Попов", обясни Боянов.
В навечерието на събитието ще се състои и друга изненада за феновете на голямата Стоянка Мутафова - ще излезе и допълненото издание на книгата, написана за нея от красивата й дъщеря - Мария Грубшлиева - "Добър вечер, столетие мое".


"В книгата има още 32 нови страници, това ще е седмо издание, в което допълваме информация от последните години до кончината й. В нея има и разговор с Лили Иванова, Йорданка Христова, Кичка Бодурова, продуцента Кирил Кирилов и много други", споделя Евгени, а Муки го допълва: "Хората, които обичат Стоянка, заслужават тази книга. В нея има всичко от нейния живот - това, на което съм ставала свидетел, и думите на хора, които я познават отблизо и са живели с нея. Ето само преди дни срещнах на улицата д-р Драгнева от болница "Токуда" и с мили думи тя ме заговори. Сетих се и за д-р Желев, който й сложи стент, хората в Правителствена болница също дадоха всичко от себе си майка ми да се чувства добре. Всички те заслужават едно голямо благодаря от мен. Да, знам, че мина време, но добротата човешка не може и не бива да бъде забравена", сподели през сълзи Мария Грубешлиева.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама