Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8616064 www.bgdnes.bg

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян: Българската азбука е културен феномен в световен мащаб

Редом с Кирил и Методий да честваме и делото на цар Борис I 

КОЙ Е ТОЙ

Карен Алексанян е арменски бизнесмен, който живее в България. Той е създателят на Двора на кирилицата в Плиска, където има скулптури на буквите, както и паметници на Кирил и Методий и цар Борис. Впоследствие създава и Алея на писателите, където има не само бележити родни творци, но и чуждестранни автори, които са писали на кирилица.
"България Днес" разговаря с него в навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

- Г-н Алексанян, в навечерието сме на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това ли е най-светлият български празник?
- Разбира се! Това е денят на българската култура и просвета. И не трябва да говорим само за светите братя Кирил и Методий като български просветители. Тук голяма роля има и цар Борис I Покръстител. Благодарение на него кирилицата е била създадена в България, както и приета и разпространена по целия свят. 24 май е много голям празник и тържествата трябва да се отбелязват на най-високо ниво. И празненствата да започват от град Плиска - мястото, където е създадена българската държавност.
- Идеята ви е да отдадем значимото внимание и на цар Борис I, а не само да вперваме погледите в св. св. Кирил и Методий?
- Да, макар че не трябва да се забравя делото на първоучителите Кирил и Методий. Но е хубаво да припомняме колко голяма е заслугата на цар Борис I, като и на учениците Климент, Наум и Ангеларий, които създават учение заради азбуката. И са приложили всички сили, за да бъде разпространена. Неслучайно откриването на нашия музей беше в деня, когато българският народ чества Успение на св. цар Борис I - 2 май. За да покажем, да отбележим още веднъж и да напомним за ролята на българския владетел. И ролята на старопрестолна Плиска, защото тя е ненадмината. Болно ми е, че никой не обръща внимание на Плиска, който някога е бил най-големият град в Европа и център на просветата.
- Забравен ли е град Плиска в наши дни?
- За съжаление, да. Там са били поставени основите на българската държавност, а сега се рушат. И това предизвиква моето недоумение - защо не се възстановяват.
- Живеем в по-модерни времена на различни идеали. Като народ осъзнаваме ли какво богатство е нашата писменост?
- Силно вярвам, че го осъзнаваме. В нашия комплекс честваме този ден, независимо дали има пандемия или няма. За нас не съществува друга възможност. В Двора на кирилицата освен 30-те букви на българската азбука са и паметниците на Кирил и Методий, св. цар Борис I и на редица български просветители - като се почне от Паисий Хилендарски, патриарх Евтимий и се стигне до съвременните творци Любен Дилов, Петя Дубарова и Николай Хайтов. Така че няма как нашият комплекс да не отбележи този светъл празник. По време на събитието ще запалим Огъня на знанието и ще го предадем на училище в Плиска. Тази година ни се обадиха и от далечна Якутия (най-големия район от състава на Руската Федерация, разположен в североизточната част на Сибир), така че и за тях ще запалим Огъня на знанието. Ще им го предадем, когато премине пандемията от коронавирус.
- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е отлична възможност да изпратим послание до по-младите. Подрастващите най-активно общуват в интернет, където писмените правила са много по-различни и писмеността на моменти се заличава. Какъв е вашият призив към тях?
- Призивът към младите е да се гордеят с имената на хората, които са създалите българската култура и просвета. Защото кирилицата е български културен феномен в световен мащаб. И младите трябва да продължат тяхното дело.
- Трябва ли 24 май да стане национален празник на България?
- Разбира се! Интересното е, че 24 май се чества не само в държави, които са взели азбуката от българите. Отбелязва се и в Румъния, където, знаете, пишат на латиница. Щом държави, които имат слабо отношение към кирилицата, празнуват, какво да говорим за България.
- Съществуват исторически спорове за създаването на кирилицата и доколко България има принос. Някои наши балкански съседи имат прететенции за основатели на писмеността.
- Тези претенции не са обосновани. Кирилицата е българска азбука! Говорил съм с много интелектуалци от различни народности, както и с много руснаци, но никой не оспорва този факт. И не мисля, че някой има право да подлага на съмнение. Кирилицата е създадена от Климент, Наум и Ангеларий, преработена от глаголица и св. Климен я нарича така в чест на своя учител, който също е бил от български произход.
- В близко бъдеще какво ново да очакваме в Двора на кирилицата след края на пандемията?
- Ще открием бюст-паметник на Захари Стоянов - български писател и възрожденец. Това ще е първото нещо, което ще направим. Искам да е в тържествена обстановка, когато ще паднат всички ограничения. Той го заслужава. Отворени сме за посещения и в момента, защото нашият музей основно е на открито. Може да приеме много хора, при спазаване на необходимите мерки, разбира се.

Реклама

500 милиона души пишат

С буквите на кирилицата четат, пишат и творят около 500 милиона души по целия свят, създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието.
Първопрестолна Плиска е люлката на българската духовност и култура. Тук е мястото, където св. цар Борис Покръстител посреща най-близките ученици на св. св. Кирил и Методий. С щедрата подкрепа на великия български държавник се създава първата книжовна школа и през 893 г. той обявява кирилицата за официална азбука.

Тържество в музея в Плиска

Денят на българската култура, просвета и писменост ще бъде отбелязан в Двора на кирилицата с тържествена програма от 13 часа. Тя включва:
- Поднасяне на венци и цветя пред паметника на св. св. Кирил и Методий.
- Деца от Плиска ще рецитират стихотворения, посветени на Двора на Кирилицата и Деня на българската просвета.
- Оперната певица Вяра Желязкова ще изпълни "Върви, народе възродени", "Българка" и песен, посветена на Двора на кирилицата.
- По традиция ще бъде запален Огън на знанието и предаден на училище "Св. Паисий Хилендарски" - град Плиска.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама