Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8616139 www.bgdnes.bg

Иван Рилски пази най-дългия тунел

Вградиха икони на светеца в 2-километровия "Железница" 

Четири икони на Иван Рилски са вградени в строежа на най-дългия тунел у нас. Това разкриха пред "България Днес" от фирмата изпълнител на мащабния проект.
Изображенията на светеца са поставени в началото и края на двете тръби на "Железница", който е част от магистрала "Струма".
"При тунелното строителство у нас има традиция да се вграждат икони на Иван Рилски, които първо да пазят работниците, а след това и пътниците. В момента светите изображения са видими, но предстои да бъдат облицовани, защото това е смисълът на вграждането", добави пред вестника представител на фирмата изпълнител, като не можа да уточни на кои други обекти е прилагана подобна практика.
Според българските поверия при строителството на обществени сгради като черква или мост, за да се създаде дух покровител, който да ги заздрави, трябвало да се принесе човешка жертва. Друг вариант е се вгради сянката на човек, за да предпази постройката от природни стихии. Проверка на "България Днес" показа, че икона на Йоан Рилски е поставена и при градежа на третия лъч на столичното метро - в тунела, свързващ метростанцията на Малък градски театър "Зад канала" със спирката на бул. "Владимир Вазов".


Свети преподобни Йоан Рилски Чудотворец е считан за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан "земен ангел" и "небесен жител".


Инспекция на "Железница" вчера показа, че градежът напредва с 1,5 - 2 метра на ден. "Към момента и в лявата, и в дясната тръба има прокопани около 850 метра, сборно между двата изкопа в двете посоки. Вече са минати 500 метра в лявата тръба откъм южния портал. В тунела ще бъдат изградени два автомобилни прохода между двете тръби - лява и дясна, както и четири пешеходни такива. Към момента е изграден първият от четирите пешеходни прохода", разясни регионалният министър Петя Аврамова.
Тунелът трябва да бъде прокопан до пролетта на 2021 година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама