Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8621313 www.bgdnes.bg

В Мадрид и Барселона отново се радват на парковете и кафенетата (Снимки)

В Мадрид и Барселона от днес хората се радват отново на парковете и кафенетата за първи път от 10 седмици - период, през който в Испания бяха в сила една от най-строгите мерки за социално дистанциране в света заради новия коронавирус, който в страната причини смъртта на близо 29 000 души.

В други испански области, по-леко засегнати от пандемията, местните жители пък вече могат да отидат на плаж и да се изкъпят в морето, предаде Франс прес.

Реклама

В Мадрид, Барселона и голяма част от автономна област Кастилия и Леон, северна от столицата, днес започна първият етап от постепенното разхлабване на рестрикциите - няколко седмици след останалата част от Испания, предава БТА. 

Двата най-големи испански града бяха най-тежко засегнатите от коронавируса райони в страната.

От днес техните жители ще могат да се събират на групи до 10 човека, у дома или на терасите на баровете и ресторантите.

В Мадрид, където парковете бяха затворени от средата на март, популярният "Ретиро" отвори и хора започнаха да се разхождат още рано сутринта.

"Дойдох да видя изгрева на слънцето на езерото преди 7 ч., паркът много ми липсваше", довери пред Франс прес Алфонсо Лопес, 67-годишен пенсиониран архитект.

Реклама

Всички испанци обаче все така са длъжни да носят маска на обществени места, ако не е възможно да се пази физическа дистанция от два метра.

В Барселона, втория по големина град в Испания, много хора отидоха да се порадват на плажа.

За близо половината от 47-милионното население на страната, около 22 милиона души, пък вече започна вторият етап от смекчаването на мерките, който е предвидено да приключи в края на следващия месец. Във въпросните райони ресторантите вече имат право да отворят своите салони, макар и за ограничен брой клиенти, а онези, които искат да се разходят или да поспортуват навън, вече не са ограничени да го правят само в определени часове.

И най-приятната новина, на фона на започналите горещини, плажовете и басейните може да бъдат отворени на места като Балеарските и Канарските острови, както и в голяма част от южната автономна област Андалусия. Това все пак трябва да стане при стриктни мерки за сигурност.

За момента само местните жители могат да се възползват от разхлабването на ограниченията, тъй като пътуванията между отделните испански провинции остават забранени. Освен това чужденците, които пристигат в Испания, трябва да спазват 14-дневна карантина.

Днес испанското правителство обяви, че ще отвори границите на страната за чуждестранни туристи през юли.

Испания е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави, но в същото време е силно зависима от туризма.

Реклама
Реклама
Реклама