Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8623003 www.bgdnes.bg

НСО блокира търсене за арестувания Борис

Колеги на гарда изненадани от задържането на Иванов

Сайтът на службата отказва достъп към името на обвинения за убийство служител

Търсенето на името на пoдпoлкoвника oт НCO Бoриc Ивaнoв, сочен за ръкoвoдитeл нa прecтъпнa групa зa мoкри пoръчки, се оказа блокирано на сайта на службата. „България Днес” установи, че при проверка за думата „Борис” в интернет страницата nso.bg. се получава съобщение, че сайтът е защитен, след като е забелязана необичайна активност и достъпът от IP адреса, от който се пробва търсене, се блокира.

Реклама

Странното ограничение бе открито, докато репортери на вестника проверяваха информация за Борис Иванов. Пресаташето на службата Веселин Нинов обясни пред „България Днес”, че възбраната не е вследствие на хакерски атаки или опити за пробив в интернет страницата на охранителната служба. Нинов бе категоричен, че не става въпрос и за някакви рестрикции, наложени във връзка със задържането на подполковник Борис Иванов. По-късно ограниченията бяха свалени, като говорителят поясни, че те са били наложени от хостинг компанията, която самостоятелно наложила допълнителни защити, без да има някакво обяснение за конкретните блокировки. Вчерашният ден се оказа динамичен за сайта на Националната служба за охрана. Малко по-късно той падна. След това бе възстановен, но търсенето по първо име на информация за подполковник Борис Иванов отново довеждаше до блокиране.


Успоредно с онлайн неволите разговаряхме и с редови колеги на Иванов. Те заявяват, че са изключително учудени от твърденията на прокуратурата, че той е сред отговорните за разстрела на Станка Марангозова до оградата на Окръжна болница в столичния квартал „Младост” 1. Служителят, който има 10-годишен стаж в НСО, а преди това и в столичната Криминална полиция, е считан за много коректен човек и никога не давал вид да се е замесвал с ъндърграунда. Гардовете разбрали за задържането му едновременно с разкритията на държавното обвинение и дори не знаели, че колегата им е арестуван. До последно той давал дежурства и покрай внезапната развръзка трябвало да се прекрои графикът за постовете. Отначало в НСО дори нямали официална информация за случващото се и всъщност колегите и преките началници на Иванов получили потвърждение за задържането чак когато в службата започнали да пристигат искания за справки и съдействие от прокуратурата. Офицерът е с богат опит, натрупан в дeceтки мacoви прoяви кaтo т.нaр. външeн пeримeтър, кoйтo пaзи пaртийни лидeри, прeзидeнти, прeмиeри, миниcтри и чуждecтрaнни дeлeгaции. Имaл cпeциaлни умeния зa рaбoтa c взривни уcтрoйcтвa и с тeхникa зa пoдcлушвaнe и прocлeдявaнe.


Софийският военен съд обаче прие представените доказателства срещу Борис Иванов и го остави под стража в ареста.
Бившият служител на НСО Николай Марков разкритикува това, че в службата никой не е знаел за странични дейности на Борис Иванов. В интервю той каза, че го познава и допълни:
„Задържането на Борис Иванов показва, че вътрешната система за сигурност на НСО не може да реагира и не може да разобличи подобно престъпно действие. Сами виждате, че отдел Вътрешна сигурност не сработва и дори началникът му чака от другите служби да му кажат какво се случва в неговата. Другият проблем е, че се прикрива съвсем съзнателно такъв престъпен порок в самата НСО. Това е практика от 25 г.” Продължава издирването от Интерпол на бизнесмена Иво Масларов, който е заподозрян, че е поръчител на убийството на Станка Марангозова. Според репортаж на БНТ Масларов ималфинансови претенции към застреляната жена, двамата водели и съдебни дела един срещу друг.

Ровят телефон за доказателства

Според прокуратурата в телефона на служителя на НСО подполк. Борис Иванов е запазена част от кореспонденцията, чрез която е организирал убийството на Станка Марангозова. От тази кореспондеция, както и от запазени обяви за продажба на мотори разследващите стигат и до мястото, на което е изхвърлен мотоциклетът, с който в деня на покушението се е придвижил физическият извършетел на покушението Петър Костов. В GSM-a имало и доказателства за контактите му с обявения за издирване безнесмен Иво Масларов, който е обвинен като поръчител на убийството на Станка Марангозова.
Марангозова бе гръмната преди 7 месеца
Много от служителите на НСО са изненадани от задържането на Иванов
Масларов се издирва с червена бюлетина

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама