Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8623756 www.bgdnes.bg

10 нови заразени с COVID-19, общият брой стана 2443, няма починали за денонощието

10 нови заразени с COVID-19, общият брой стана 2443, няма починали за денонощието. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб.

"4 от тях са в болница, останалите са амбулаторни - 295 са изследваните. 4 са от София, 3 в Сливен, 2 в Плевен и един случай в Шумен. 4 са заразените жени, 6 са мъжете", каза още той. 

Реклама

Няма нови случаи на заразени сред медицинския персонал, броят им остава 253, посочи Кунчев.

Два нови случая в София имаме на деца под 18 -годишни, добави той, като уточни, че 880 са излекуваните. По думите му кризата с COVID-19 е бил безпрецедентен стрес тест за здравната система и на базата на информацията, събраната от началото на епидемията, ще послужи за анализи на слабостите и силните й части.

"Има много интересни данни за т.нар. за реалната и измислената дейност за болниците. Особено място в такъв анализ трябва да заеме извода за необходимостта  за укрепване на системата за обществено здравеопазване в България". 

Хидрохлорохинът, който се прилага в лечение на COVID-19, се използва само под лекарски контрол и само в лечебно заведение, подчерта Кунчев, коментирайки съобщения за сериозни странични ефекти от прилагането му.

"Запознати сме с това, съобщенията за лекарството от различни страни доста противоречиви. Препаратът се ползва в голям брой държави. Ние анализираме внимателно всички данни", подчерта Кунчев.

По думите му кризата показа, че малката система на РЗИ от 2500 души е изключително ефективна и в този момент се оказа ключова за справянето на страната ни. "Свърши се работа, която показа, че тази система е изключително важна за общественото здраве", обясни доц. Кунчев.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Реклама
Реклама
Реклама