Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8626537 www.bgdnes.bg

Двойник на Ботев тръгва на поход Козлодуй-Околчица

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата

Борислав РАДОСЛАВОВ
    Снимки: Личен архив

"Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа, когато ще дойдат футболисти и колоездачи от велопохода."

Реклама


Този план сподели пред "България Днес" съвременният Христо Ботев - учителят по физическо възпитание във Враца Филип Филипов. Години наред двойникът на поета-революционер се превъплъщава в образа на Войводата, като освен видимата външна прилика Филип се доближава особено много до Ботев и по плам и родолюбие.


"Тази година ситуацията е особена. Няма да има организирани мероприятия на Околчица освен велопохода от спортистите. Но аз си мисля, че като горд следовник на заветите на Ботев, в негова чест и прослава, както и за падналите в бой за свободата четници, трябва да го направя!", сподели още Филипов.


Замисълът е с щерка си да пренощуват в сряда вечерта край козлодуйския бряг, да рецитират Ботеви стихотворения край огъня и да говорят за подвига на четата, жертвала живота си в името на нашата свобода и независимост. А на 28-и рано призори да са готови за път.


"Ще тръгнем в 6 часа пеша. Тъй като аз съм преподавател, а тя е ученичка в шести клас, ще спираме за онлайн уроците и съветите, които имам. Ще си взема лаптопа, а Анна-Мария телефона и ще ползваме мобилен интернет. Ще се връщам за колата и ще се придвижваме и с нея, тъй като дъщеря ми не може да се справи с целия маршрут. Тъй като прогнозата е за дъждовно време до 2 юни, ще преценя къде и как ще нощуваме", допълва Филип Филипов.


Войводата ще вземе със себе си всичко необходимо и ще задейства решения в зависимост от условията и времето.


"И пред Ботев са стояли за разрешаване много неизвестни. Дали да се прави едно нещо или не, дали ще се угоди на всички или не, ще засегнеш ли някой със свое действие или не. Така и пред мен. Но в чест и преклонение пред безсмъртния герой трябва да го направя. За него, за четата, за родината, за свободата", сподели още за плановете си съвременният Христо Ботев.

Реклама


Тази година няма да има традиционен поход от козлодуйския бряг до Околчица, нито организирани мероприятия и възстановка.


Всеки, който иска да поднесе цветя и венци и да се преклони пред подвига на революционера и четата, няма да бъде спиран, сподели пред "България Днес" кметът на Враца Калин Каменов.

Реклама
Реклама
Реклама