Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8626600 www.bgdnes.bg

Учителят Тео награждава Царица Роза

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо

Иво АНГЕЛОВ

Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза".


Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури, което тази година попада в извънредна ситуация. Най-красивото момиче се избира с гласуване в интернет, което се случва за пръв път в историята на конкурса, а връчването на короната й ще се случи на живо в двора на възрожденската Аляолова къща на церемония, планирана за 5 юни. Два дни по-късно новата Царица Роза заедно с момичетата, заели второ и трето място, ще дефилират по улиците на Казанлък, водени от барабанчика Станчо от разказа на Чудомир "Пунтове".

Реклама


Заради пандемията от коронавирус Фестивалът на розата беше отменен, но надпреварата между 24 абитуриентки остана, така че и тази година Казанлък ще има своята царица. Няколко дни след началото на онлайн гласуването с еднакъв процент гласове са Мария Петрова, която тази година завършва природоматематическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък, и Сузан Иглева от гимназия "Екзарх Антим I". Вотът приключва на 1 юни в 10 ч., а организаторите обещават, че са се подсигурили срещу хакерски атаки и гласуването няма да бъде манипулирано.


Тео не за пръв път е свързван с конкурса за красота. През 2015 г. с титлата "Царица Роза" се окичи Цветелина Иванова, която също бе от природоматематическата гимназия, а неин учител беше Теодосиев.
Надпреварата се провежда за 52-и път, като първата победителка през 1960 г. е Стефка Таралежкова. Любопитното е, че тя не получава корона, тъй като такава не е предвидена.

За пръв път корона се дава на победителката осем години по-късно - Радка Дерелиева получава тиарата, но плитките й са прекалено големи и бижуто не може да стои. Затова тя се принуждава да ги отреже.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама