Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8626630 www.bgdnes.bg

Българки с екооскари

Първият БГ ресторант без отпадъци заслужи световния приз

Две млади българки са екоактивистки щ1 в света! Блажка Димитрова и Боряна Узунова получиха специалната награда на президента на WWF за техните усилия да вдъхновят промяна в отношението към природата.


Стремежът към живот без отпадъци подтиква Блажка да учреди неправителствена организация, както и да създаде първия ресторант с нулев боклук в България. А голямото желание на Боряна е да ликвидира необходимостта от масово производство на дрехи, като стартира компания за хардуерни и софтуерни технологии, която улеснява производството на дрехи по поръчка.

Реклама


Тези иновативни идеи на българките им донесоха огромното отличие, което се счита за своеобразен оскар в сферата на екологията. Призът се връчва ежегодно от 2012 година насам и е считана за най-високото признание на международната организация за млади природозащитници от цял свят.


Идеята за първи ресторант с нулеви отпадъци в България Блажка развива в клас преди седем години. Тогава тя е учител по програмата "Заедно в час".


Проблемите, които децата споделят, я стимулират да започне да разговаря с тях за това как всеки може да стане предприемач и да развива свой собствен бизнес. Докато стимулира тях, децата започват да стимулират нея да започне свой собствен бизнес и да покаже нещата, които готви на повече хора.


Първо създава страница във фейсбук, където публикува гозбите си, а по-късно прави и свой собствен ресторант, където работят младежи с различни проблеми. Повече от 16 момчета и момичета минават през кухнята. Днес там работят глухи младежи, а преди година Блажка официално отваря и първия ресторант с нулев отпадък.


Димитрова настоява за законодателни и регулаторни промени, които да насърчат предприятията да трансформират дейността си така, че да не отделят отпадъци.


"С тази награда се надявам да вдъхновя още повече хора да се присъединят към мен в изграждането на един по-устойчив свят", споделя Блажка Димитрова.

Реклама


Другият екопредприемач - Боряна Узунова, се е посветила на битката за премахване на екологичния и морален отпечатък на промишлеността върху околната среда. С крайната си цел да елиминира необходимостта от масово производство тя е убедена, че ще възпре неустойчивото потребяване на ресурси и замърсяването на атмосферата.


"Тези изключителни личности ни вдъхновяват да мислим за планетата и човечеството. И това във време, в което нуждата от спешни действия е по-видима от всякога", обяви Паван Сухдев, президент на WWF.

Реклама
Реклама
Реклама