Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8626653 www.bgdnes.bg

Диджеят Мартин Денев, завладял електронните класации: Днес човек може да работи откъдето си иска

Не ми е в природата да седя на дивана

КОЙ Е ТОЙ


Мартин Денев е музикант, диджей и продуцент. Роден е в Пловдив, но от близо 8 г. живее на остров Бали, където се развива в музикалния бранш. Преди по-малко от месец излезе и последният му девети албум, който не спира да се изкачва в различни класации. Един от траковете му Perfectly Enough преди дни достигна върха на една от най-реномираните класации за електронна музика в света.

Виктория СТОЯНОВА

- Достигнахте върха на класация за електронна музика. Това първо подобно постижение ли е, очаквахте ли го?
- Да, за пръв път се изкачваме до първа позиция и Топ 10, и то в най-оспорваните и многолюдни категории. Бил съм с някои от предишните ми албуми между 20-а и 30-а позиция, но никога щ1 и то в Тракссорс - най-реномираната платформа в света. Не съм го очаквал въобще, бях много приятно изненадан, когато влязохме в Топ 20, после Топ 10 и нагоре. Тъкмо се бях прибрал в България, още замаян от път и сам под карантина и можех да споделя радостта само по телефона. В нормално време бих почерпил сериозно.

Реклама


- Колко време правихте трака, с какво се различава и какво съдържа?
- Обикновено, ако имам ясна идея и посока, един трак от тишина до пълно изпипване ми отнема около 3 седмици. Зависи дали трябва да записвам, също така музиканти, певци, различно е винаги. Трябва да чакам и ремиксите от другите продуценти, в този албум имам ремикси на Opolopo и Atjazz, едни от най-любимите ми продуценти в момента. Но трябва на първо място да имам вдъхновение, време и пространство да се откъсна напълно за известен период.


- В момента сте в България заради пандемията. Как се чувствате тук след 8 г. живот на Бали?
- Аз живея извън България от 1991 г., така че съм свикнал да съм леко турист, в добрия смисъл, и всичко да ми е интересно. В момента за мен най-важно беше да съм близо до семейството и всичко друго мина на заден план. В съчетание с пролет, слънце и никакви ангажименти, което е странно за мен, се чувствам отлично. Неочаквана ваканция.


- Макар да сте у нас, продължавате ли да работите?
- Не съм спрял, аз пристигнах с насъбрана инерция и особено в карантинния период, с всичкото това време изведнъж, свърших сума ти работа. Завърших нов албум за един австралийски лейбъл, първото парче вече излезе като пилотен сингъл, а целият албум ще излезе през юли. Помогна и това, че нямах телевизия и нищо не ме разсейваше, най-много вечер да гледам някой филм по Нетфликс с чаша вино или две.


- Колко време планирате да останете в страната?
- Нямам идея, нито план. Зависи как се развият нещата по света и в Бали. Засега изчаквам, ще реша впоследствие. То ще си дойде само. Засега съм тук и живея ден за ден. Както много други хора.


- Защо според вас сте по-известен в чужбина, а не у нас?
- Аз не знам да съм чак толкова известен в чужбина. Все пак творя в една по-малка ниша, не правя поп музика. Хората, които се интересуват, научават, просто тук тази сцена е много по-малка. Да не говорим, че няма специализирани платформи, радиопрограми (с малки изключения), музикални телевизии за алтернативни стилове, че и клубове - пак с малки изключения. А и в наше време не е лесно да се откроиш и да стигнеш до точните хора с целия този неспирен поток с информация. Но засега получавам много подкрепа тук и изглежда сякаш хората наистина се радват.


- Има ли място за развитие на електронна музика в България и има ли такива музиканти тук?
- Да, със сигурност. Има толкова много стилове и жанрове, които се преплитат. Аз примерно не правя чисто електронна музика - имам влияния от джаз, фънк, соул, хип-хоп, афро, латино, диско. Използвам живи музиканти, много обичам да работя с певци. Отделно имам различни проекти, понякога напълно акустични, все пак съм учил джаз и този език ми е присъщ. Разбира се, че има и музиканти тук, на абсолютно ниво. Но все пак ние сме малка страна и сцената е малка.

Реклама


- Били сте в Азия, Хавана, Бали, където живеете. Какво ви привлече в тези страни, за да тръгнете натам, и как се озовахте за толкова години в Бали?
- Най-дълго съм живял в Холандия, където заминах да уча консерватория. В Куба бях на разменна програма да уча латинопиано. Живях и в Щатите пак за учене и междувременно живях на Карибите, където свирех с бенд. Аз съм любопитен и след всички тези места останаха Латинска Америка и Азия. Вече бях свирил в Индонезия, тамошен лейбъл издаде първия ми албум, познавах музикантите и бях свирил на няколко от най-големите им фестивали. Така че везната наклони към Азия и се озовахме в Бали. Което беше риск, както и да го погледнеш, но ето ни 8 години по-късно, без да съм гледал назад.


- Мислите ли да насочите работата си и у нас, да се развивате тук?
- Аз вече правя колаборации с български артисти, но при мен националността и тук или там нямат голямо значение. В наше време с технологичните възможности човек може да работи откъдето си иска и с който си иска, въпрос на контакти и желание. Живот и здраве, ако съм в България, проекти ще се случат, просто такава ни е природата, а не да седим на дивана.


- Печеливш ли е бизнесът на музикант на място като о. Бали?
- Зависи от нивото, на което човек работи, и разнообразието от възможности, които предлага. Аз имам пиано участия, кийбордни участия, постоянен диджей съм в няколко клуба, правя музика. До края на март бях музикален директор на едно от най-популярните места на о. Бали, това го правих 6 години, имам агенция за осигуряване на музиканти и диджеи и съм партньор в компания за осигуряване на плейлисти за хотели, вериги магазини, ресторанти и т.н. Отделно пътувам извън страната за участия. Доста заето ежедневие и като се комбинира всичко това, не мога да се оплача. Но ако трябваше да разчитам само на пиано, нямаше как да стане.


- Къде на вас и на семейството ви ви харесва повече - у нас или в Бали?
- Аз се имам за гражданин на света и се чувствам добре и тук, и на Бали. Отделно, не съм живял тук близо 30 г., така че не знам как се чувствам. Засега е добре, имайки предвид обстоятелствата. Нека мине малко време и ще ви кажа.

Реклама
Реклама
Реклама