Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8626693 www.bgdnes.bg

Последното желание на Стефан Данаилов

Петя Дикова с помощта на Аня Пенчева прави филм за Ламбо

Не спирайте да играете постановката "Актрисата"!, казва Мастера преди смъртта си

"Не спирайте с "Актрисата", моля ви! Дори и след мен, нека този спектакъл да го има. Друг да играе любовника на Аня."
Това са били последните думи на големият актьор Стефан Данаилов в болницата малко преди да си отиде на 27 ноември след тежко боледуване. Желанието си актьорът отправя пред племенницата си Росица Обрешкова. Това желание Ламбо споделя и с учениците си, които идват да го посетят в болницата. До последно Данаилов не спираше да излиза на сцена без значение болежките, които имаше.
Желанието на актьора "Актрисата" да продължи да се играе ще бъде зачетено. За това намекна самата Росица Обрешкова.
"Мислим върху този вариант и не сме се отказали от спектакъла", сподели родственицата на актьора и негов асистент в НАТФИЗ.
"България Днес" научи от ученици на актьора, че той самият е предложил колегата си Борис Луканов да поеме неговата роля и това са били последните му думи.
"Не спирайте с "Актрисата". Тази постановка трябва да живее", заръчвал Ламбо.

Реклама


В пиесата Мастера е екстравагантен възрастен швейцарски банкер, който ухажва актрисата Лидия Мартин, в ролята - Аня Пенчева, и я изкушава да замени сцената с Женевското езеро и с романтичното спокойствие в страната на шоколада. Спектакълът е с участието на Кирил Ефремов, Ненчо Илчев, Иван Панев и Павел Иванов и предизвиква фурор из цялата страна, като за кратко време бяха изиграни десетки представления. Преди Ламбо да претърпи инцидент на вилата си в Приморско, който доведе до сложна операция, а след това и до рязко влошаване на състоянието му, бяха програмирани около 15 турнета на "Актрисата".
Заради смъртта на актьора паднаха всички програмирани спектакли, а парите на зрителите - върнати. Ламбо много искал да продължи да се играе постановката и дори помолил Аня Пенчева да намери начин представлението да бъде възстановено и след него.
"Друг ще влезе в ролята ти на любовник, не аз", шегувал се Ламбо.
Според източник на вестника в момента се водят преговори с Борис Луканов, който, макар и на 83 години, има хъс да играе. Преди години носителят на "Аскеер" за цялостно творчество сподели, че все още таи надежда да се качи на сцената.
В "Актрисата" Ламбо пърпореше с електрокар за датски пенсионери, купен специално за него, радвайки се като дете и развявайки прошарени коси. За да влезе в образа на чудатия швейцарец, актьорът дори сложи екстеншъни и "пусна" дълги кичури.
Въпреки че бе в ролята на стар и болен мъж, на сцената Данаилов палаво си открадваше и страстни целувки от някогашната си изгора Аня Пенчева с думите: "Ама целуни ме като хората де, по-страстно".
На премиерата в Народния театър през юни 2019 г. самата Аня Пенчева сподели, че вярва, че спектакълът ще има дълъг живот. Все още не е ясно дали в постановката Борис Луканов ще копира едно към едно образа, създаден от Ламбо - т.е. дали и той ще се движи по сцената с количка. И Луканов подобно на Стефан Данаилов има проблеми с краката и ходи с бастун, но е твърде възможно да се превъплъти по друг начин в героя на Ламбо и да поднесе неочаквани изненади на публиката.
Междувременно стана ясно, че журналистката Петя Дикова, която в момента е по майчинство с първото си дете, още прави документален филм за Стефан Данаилов. По него тя ще работи със спомени от майка си Аня Пенчева и материали от племенницата на Мастера - режисьорката Росица Обрешкова.
"Аз го обичам, публиката го обича и затова искаме да удължим този спомен", сподели в репортажа си след кончината на Стефан Данаилов чаровната Пипи. Съвсем скоро тя ще е готова с пълната версия на лентата.

Учениците му тъгуват за него

"Половин година без Мастера. И моите последни дни в НАТФИЗ. Излизаме от Академията като сираци, загубили своя баща. Това е краят на една епоха - Мастерклас! Осем класа, десетки ученици на проф. Стефан Данаилов, блестящи таланти, много от тях вече отдавна са големи имена в театъра и киното. А ние сме последните му деца. И днес трябва да продължим.

Защото проф. Данаилов ни даде сцената и сърцето си, даде ни криле да полетим. Липсва ни всеки ден. Много искам да му се обадя и да му кажа точно днес: "Благодаря ви, Учителю. Ще ви пазим в сърцето си". С тези думи една от ученичките в завършващия последен клас на Стефан Данаилов - Радина Боршош, се обърна към паметта на големия актьор в последния ден на обучението си в НАТФИЗ - 24 май. "Завършваме с драскотина в сърцето. Много поводи сме празнували с нашия Мастер. Надявам се и пожелавам на своя клас, след като сме затворили тази врата, да отворим още по-голяма", от своя страна сподели и друг ученик от последния клас на Ламбо - Живко Сираков.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама