Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8626710 www.bgdnes.bg

Баба с дрога разкрива гарда от НСО

Убийството на Марангозова се разплита все повече

Подполковник Борис Иванов бил награждаван неколкократно

Кокаин, открит в дома на възрастна жена, е станал първопричина да бъде разкрито убийството на Станка Марангозова. Според прокуратурата заподозрените като членове на групата за мокри поръчки са продавали марихуана, а в дома на подполковника от НСО Борис Иванов са намерени наркотици и боеприпаси.
Подробности за разследването стават ясни от вече публикувани определения от мерките за неотклонение на тримата, сочени за членове на ОПГ за мокри поръчки. Те бяха гледани в четвъртък посред нощ. Първо от 20 часа е тази на Петър Костов-Стъкларя, сочен за физически извършител на покушението, после на Венцислав Пиров, който пропял пред разследващите, а половин час преди полунощ започва тази на Борис Иванов.


Офицерът от НСО Иванов е сочен за подбудител и ръководител на организирана група за убийства, изнудвания и разпространение на дрога. Прокуратурата изтъква, че при обиска в дома му били намерени боеприпаси и наркотици. Има данни да се е познавал с издирвания бизнесмен Иво Масларов, който се счита за поръчител на покушението. След убийството всичките задържани си купили автомобили от една и съща лизингова фирма. Заместник военноокръжният прокурор Александър Байданов заявява, че всичко се доказва от самопризнанията на Пиров. Подполковникът от НСО Борис Иванов е защитаван от двама адвокати. Те настояват, че няма никакви доказателства срещу подзащитния им освен твърденията на един задържан. Посочват, че Иванов има постоянен адрес и дъщеря, за която се грижи, и затова няма основания да се счита, че може да се покрие. Относно дрогата и боеприпасите, адвокатите заявяват, че тепърва трябва да се направят експертизи, за да стане ясно дали намерените предмети и вещества са наистина такива. Изтъкват, че Иванов всъщност е достоен офицер, който има няколко награди. Признават като грешка, че е контактувал с осъжданите, сочени за членове на бандата, но това не е подсъдимо.
Съдът обаче приема твърденията на прокуратурата и разказаното от Венцислав, който казва, че именно подполковникът е получил обещаните от Масларов 50 000 лв. и после ги разделил между Стъкларя и него. Преди това той им разяснил, че поръчката идва от бизнесмена, и дори ги срещнал. Счита и за безспорно това, че са иззети наркотици и боеприпаси, описани надлежно на три листа в том от досъдебното производство.

Реклама


Адвокатът на Стъкларя също пледира, че твърденията на един свидетел няма как да доказват участието на клиента му в ОПГ-то. Той нямало защо да се крие, тъй като се грижи за жена си, която е с 95% трудова неработоспособност след операция от мозъчен тумор. Съдът обаче го оставя в ареста, като счита, че освен показанията на проговорилия им авер са налице и данни, че е купил мотора, от който е извършено покушението и който по-късно бе открит. Също и че на телефона си е приемал данните от проследяващ тракер, сложен на автомобила на Станка Марангозова.
Венцислав Пиров отнася само домашен арест, като всъщност и прокурорът иска тази мярка, а адвокатът му Пламен Гълъбов се съгласява. Съдът счита, че ако си е вкъщи, няма да може да върши нови престъпления, въпреки че има досие и присъди от България и Австрия. От протокола се разбира, че разкриването на убийството на Станка Марангозова всъщност става доста случайно. Разплитането тръгва, след като в къщата на бабата на Венцислав е намерен кокаин и той е задържан. После проговаря, като дава информация за мотора, от който е гръмната Марангозова, който преди дни бе изваден от водоем край Чепинци. Венцислав твърди, че с подполковник Иванов и със Стъкларя тримата продавали марихуана, която зареждали „на едро“.

Венцислав се прибира вкъщи

Едва днес се прибира вкъщи Венцислав Пиров, погнат като помагач за убийството на финансистката. Магистратите са изчаквали да мине 3-дневният срок, в който той може да обжалва мярката „домашен арест“. След като това не се случва, той може да се прибере на адреса си в София. Докато е закопчан, разследващите правят всичко възможно Пиров да няма досег с останалите двама задържани, за да не се наговорят. Затова всеки е изправен поотделно пред съда. Освен това служителят на НСО Борис Иванов е тикнат в следствието на бул. "Г.М. Димитров", докато другите са пратени в ареста към Софийския затвор на ул. "Майор Г. Векилски". Гардът и обвиненият като физически извършител Петър Костов-Стъкларя ще обжалват мерките си в петък пред Военно-апелативния съд.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама