Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8631705 www.bgdnes.bg

Кадри от ВИС-2 и бивше ченге зад схемата с 360 кг кокаин

Дрогата с качество като на изплувалата край Шабла

Куриерът Николай Петров мълчи като пукал пред ченгетата

Босове от бившата групировка ВИС-2 и скоропостижно напуснал системата на МВР висш полицай са хората, организирали наркоканала, разбит случайно от столичните ченгета. Това разкриха пред "България Днес" запознати с разследването около разбитото депо за съхранение на кокаин в софийският кв. "Студентски град". Според криминалисти огромна част от намерените над 360 килограма от дрогата са предназначени за износ. Само около 20 кг от тях са за вътрешния пазар. По план те е трябвало да се разпространят от дилъри в София, свързани с групировка, гравитираща около една от футболните агитки. Твърди се, че дрогата дори е спазарена, но гафът със залавянето на 31-годишния Николай Петров, сочен от разследващите за куриер на наркобосовете, осуетява сделката.


Петров бе заловен преди три дни по случайност от полицейски патрул в „Студентски град“. Ченгетата забелязват, че автомобил прави странни маневри по ул. "Проф. Атанас Иширков", и веднага подават сигнал на шофьора да спре. Николай Петров се държал изключително нервно при проверката. Бил видимо притеснен, изпуснал си документите и при слизане заключил колата. След кратък разговор признал пред униформените, че носи забранени вещества. При обиск в багажника са намерени пакети с 40 кг кокаин с лого "Асо спатия".
При последвалия обиск в апартамента на Петров повиканите спецченгета от ГДБОП откриха още над 320 кг пакетиран наркотик. При последвалите разпити Николай отказва да говори за кой наркоиграч работи и да даде обяснения за схемата.
Според криминалисти наред с доставките на кокаина до българските клиенти Петров е отговарял и за неговото съхранение. Твърди се, че младият мъж е избран от босовете заради чистото му досие. До момента той няма криминални регистрации, а предишната му работа е свързана с чести пътувания в чужбина. Затова и той лично е можел преспокойно да контролира пренасянето на дрогата зад граница. Самите доставки са извършвани по класическата схема чрез товарни камиони, каращи стоки за Западна Европа, обясняват запознати.
Далеч по-голяма е мистерията как кокаинът влиза у нас. Направените тестове показаха, че дрогата е с изключително голяма чистота. Това според криминалисти подсказва, че стоката пристига директно от рафинериите в Колумбия. Тукашните получатели са търговци на едро, държащи на своето име, заради което не си правят труда да я размесват с безобидни примеси, за да стане повече. С подобно качество бе и кокаинът, изплувал миналата година край Шабла и Варна в спасителни жилетки.
Спецченгета тогава коментираха, че при прехвърлянето на дрогата в открито море от товарен кораб на куриерски лодки е станал гаф. Затова и трафикантите са принудени да изхвърлят стоката в морето, бягайки от граничарите.

Реклама

Според запознати заловеният в София кокаин и пратките от миналата година са част от действащ от години наркоканал. Неговата крайна дестинация е пристанище Варна. Дълго време схемата е контролирана от ВИС-2. След разпада на групировката каналът е поет от двама души, сочени за дясна ръка на покойния Георги Илиев. За тях се твърди, че от години живеят в чужбина и контролират чрез свои хора както международния трафик през България, така и търговията на дребно в София.

Бърлогата в апартамент под наем

В специално нает апартамент на столичната ул. "Проф. Атанас Иширков" 11 се е съхранявало огромното количество кокаин.

Жилището според разследващи е наето преди месец от Николай Петров. Вчера съседи бяха шокирани от новината какво е ставало под носа им. Те описаха 31-годишния мъж като изключително тих и възпитан.
"Този апартамент от години се дава под наем. Често сменя и собствениците си. Затова и сме свикнали да се появяват всякакви хора вътре. С този последния нямаше проблеми. Няколко пъти го засичах във входа. Държеше се любезно", обясни мъж, живеещ на горния етаж.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама