Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8635232 www.bgdnes.bg

Вдигат 8-метров хан Крум с череп

Владетелят ще бъде на трон, идеята е на ученици от Испанската гимназия в София 

8-метров паметник на хан Крум с череп в ръка ще се извисява в столицата.

Идеята е на ученици от 164-а гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" в София, а за реализирането й е организирана подписка и темата е обсъждана в Столичната община. Изготвен е и проект, който тепърва ще се одобрява.
"С децата си говорихме за Средновековието и че в София нямаме паметник на български владетел, свързан с основополагането на държавата или с важни моменти от нейното развитие. Тяхното желание хан Крум да е на трон, защото така е изобразен в Манасиевата хроника (виж карето) - на трапеза и вдига наздравица сред велможите си. Фигурата заедно с постамента ще са над 8 метра високи, така че ще е достатъчно внушителна", разказа пред "България Днес" Татяна Долмова, преподавател в Испанската гимназия.

Реклама


В композицията на паметника ще присъства и знаменитият череп на император Никифор II, от който българският хан пие вино. Но ще бъде представен "завоалирано и дискретно". Монументът с хан Крум е планирано да бъде поставен в Северния парк, близо до водното огледало в зеленото пространство.
Над 2500 души са се включили в подписката за издигането на историческия обект. В двете подписки - електронна и на хартия, са се включили и български общности в Испания и Англия, подкрепа са оказали и други училища и гимназии, както и университети.
"Идеята е на ученици, които завършиха нашата гимназия, и сега се продължава от настоящи ученици. Затова можем да кажем, че има приемственост. Радвам се, че общински съветници в София проявиха интерес към идеята на децата", заяви пред "България Днес" Зорница Йончева, директор на 164-а гимназия.
Младежите са избрали точно хан Крум, защото преди година се навършват 1210 г. от присъединяването на Сердика към границите на България и това се случва по време на неговото управление.

Манасиевата хроника - безценен извор за историята ни

Манасиевата летопис, или Манасиевата хроника, е български средновековен ръкопис.

Представлява превод на Световната летопис на ромейския писател Константин Манасий. Оригиналният текст е в мерена реч и се състои от 6733 стиха. Хрониката обхваща събития от сътворението на света до началото на управлението на ромейския император Алексий I Комнин (1081-1118). Преводът на български е направен през 1335-1345 г. по нареждане на цар Иван Александър и в него има 19 добавки, които се отнасят до българската история. Именно това го прави толкова ценен. Познати са 5 преписа, от които 3 са на български: Ватикански, Московски и Тулчански, а други 2 са сръбска редакция: Хилендарски и Новгородски. Най-ценният е Ватиканският препис, защото е илюстриран с 69 оригинални миниатюри, 18 от които свързани с българската история.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама