Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8638461 www.bgdnes.bg

Доц. Стоян Андонов, воден гард №1: Става страшно, ако спасителите са разредени

Буят ще е дистанцията с давещия се

КОЙ Е ТОЙ

Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно развитие и организационно израстване. Андонов е доцент и доктор в НСА-София, където ръководи катедра "Водни спортове". Готови ли са спасителите за летния сезон, ще минават ли тестове за коронавирус и как да избегнат прекия контакт при вадене на давещи се - четете в следващите редове.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Това лято спасителите на морето ще бъдат в доста по-необичайна ситуация. Как се готвите за началото на туристическия сезон?

Реклама

- Хубав факт е, че бяха разрешени курсовете за водни спасители, които бяха забранени в началото на извънредното положение. Аз лично не съм голям привърженик на идеята да има един спасител на един пост. Независимо от мотива, че така се подпомагат концесионерите на плажовете. Сам човек трудно би се оправил, тъй като има на поста и въже, и уреди. Реално трябва да влезе в спасителна акция и да чака друг колега от съседен пост да дойде и да му помага. Това крие много опасности и ще отблъсне доста от досега работещите спасители. Защото знаете, че когато се случи удавянето, обикновено спасителят отива при разследващите органи.


- Родиха се много шеги в социалните мрежи как ще се влиза по един в морето. Ще се контролира ли действително колко души и кога ще се къпят?

- Не съм убеден, че ако едно семейство влезе във водата, ще има някакво значение - те ще бъдат заедно и на сушата. Специално за плувните басейни хлорираната вода убива вируса. Надяваме се и солената вода и слънцето да имат същия ефект. А относно шегата "сега да влезе първи номер, втори да изчака" се надявам, че няма да стане. Пуснаха вече спортовете и на открито, и на закрито. От няколко дни спортуват и децата. Надявам се да отмине вирусът и да се получи хубав сезон. Предполагам, че ще се разчита на български туристи.


- Спасителите ще бъдат ли с маски?

- След като на открито и в ресторанта се разрешава да не се носи маска, то и спасителите няма да носят. Защото с нея най-много да пипнат някой друг вирус. Много важни са личните предпазни средства, особено когато се налага да се обдишва.


- И как ще правят изкуствено дишане, ако се наложи?

- Спасителите се обучават на принципа на работещата система в момента. С тези мембрани на предпазните средства при изкуствено дишане не се позволява пряк контакт. Но и да вземем оказването на долекарска помощ - двама души при обдишването е много по-добре от един.
Иначе предложението с разреждането на постове през 150, а не през 100 метра на плажове с по-малко хора, но с минимум двама души на пост, е допустимо. Но не е допустимо за някои плажове, които са в рамките на населени места с национално значение и има голяма наситеност от летовници. Бих го преглътнал, ако там са двама на пост, дори и разредени през 150 метра. Но не и по един човек.
Има много неизвестни за броя на туристите и за целия сезон като цяло. Ако приемем, че дойдат достатъчно много плажуващи, пак по-добрият вариант е по двама души да бъдат на пост. Самите момчета се чувстват по-безопасно и комфортно. Ако наистина са разредени, става страшно.

Реклама


- Влизайки във водата за спешен случай на давещ се турист, спасителите как ще се предпазват от пряк контакт?

- Те имат буйове, които осигуряват дистанция между тях и давещия се. Но има момент, при който без пряк контакт не може. И тогава вече не знам как би могъл да се предпази, ако пострадалият е заразоносител. Съществува риск и аз не виждам как спасителят би могъл да го избегне, ако плуващият е в безпомощно състояние и не може сам да се хване за спасителното средство.


- Ръкавици ще се ползват ли?

- Те си остават на брега и се слагат при обдишването. Тогава те помагат, ако давещият е измъкнат на брега. Просто трябва да се надяваме здрави хора да попадат на плажовете.


- Тестове за коронавирус ще се правят ли на спасителите, преди да започнат работа?

- Те попълват декларация, че са здрави. Така или иначе, преди да започнат работа, си вадят медицинска бележка. Но това са неща, които Министерство на здравеопазването може да определи.


- Какви заплати ще получават спасителите?

- Варират от 1300 до 2000 лв. в зависимост от плажа и концесионера. За съжаление кадрите започнаха да стават дефицит. Ако съберем всички кадри, работили през годините, ще имаме предостатъчно. Но да се надяваме да не отидат да работят по плажовете на Испания. Отмениха бригадите в САЩ и Великобритания. Ето защо потенциалът, който работеше досега навън, би могъл да се ориентира тук. Надявам се и вярвам, че концесионерите ще намерят по двама души на плаж.


- Те обаче имат интерес да пестят от заплати. Така ли е?

- Мога да кажа, че последните години концесионерите на плажове са много съвестни. Нещата отиват към по-добро. Нека вземем рекордно ниския брой на удавените през миналата година - около 100 човека. В сравнение с минали години - по 300-400, си е рекорд.


- Ще попречи ли кризата с коронавируса и социалната дистанция на плажа на летните свалки на спасителите с летовнички от близо и далеч?

- Дай Боже да няма проблем. Те са млади хора, а това са си нещата от живота.

Реклама
Реклама
Реклама