Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8640297 www.bgdnes.bg

Арестуваха полицая, удушил Джордж Флойд при арест (Видео)

В САЩ бе арестуван полицаят, притиснал към земята починалия при арест в Минеаполис Джордж Флойд, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите в щата Минесота.

Дерек Човин е бил задържан днес - четири дни след инцидента, който предизвика вълна от съпътствани от насилие протести, които започнаха в северния град, но постепенно обхванаха цялата страна. В понеделник 44-годишният бял полицай притиснал в продължение на няколко минути с коляно на земята врата на Джордж Флойд, въпреки че 46-годишният мъж се оплаквал, че не може да диша.

Реклама

Дерек Човин и трима негови колеги вече бяха уволнени от полицията още във вторник.

Малко след новината за ареста, прокуратурата в Минесота съобщи, че на Човин са били повдигнати обвинения в убийство от трета степен - тоест убийство, извършено при опит за нанасяне на телесна щета на жертвата, но не непременно за причиняване на нейната смърт, предаде Асошиейтед прес.

Възможно е на вече бившия полицай да бъдат предявени и други обвинения.

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън каза, че е разговарял днес със семейството на Джордж Флойд, и призова за справедливост.

В кратък онлайн коментар Байдън, вероятният кандидат на Демократическата партия на президентските избори в Съединените щати наесен, обвини за смъртта на цветнокожия "системния расизъм", който нарече "отворена рана" на американското общество. Време е за дълбоко и трайна полицейска реформа в Съединените щати, призова той.

Байдън отправи завоалирана критика към президента Доналд Тръмп, без да го спомене поименно. "Не е време за подстрекателски туитове. Не е време за подбуждане към насилие", заяви демократът, който вероятно ще се изправи срещу президента републиканец на изборите през ноември.

По-рано днес, в коментари в Туитър, Тръмп нарече протестиращите в Минеаполис "бандити" и заплаши да постави града "под контрол".

Руското министерство на външните работи разкритикува инцидента в Съединените щати, предадоха ТАСС и АП.

Реклама

В дълго изявление то подчерта, че случаят свидетелства за проблемите на САЩ в областта на правата на човека и подчертава честото използване на сила от американската полиция. Руското външно министерство призова Съединените щати "да предприемат реални и ефективни мерки за оправяне на ситуацията, да се върнат към съвестното спазване на международните си задължения и да приведат своето национално законодателство в унисон с основните принципи на ООН за употребата на сила и на огнестрелни оръжия от правоохранителните органи".

Губернаторът на американския щат Минесота Тим Уолц призова днес за край на съпроводените с насилие протести в град Минеаполис, избухнали след смъртта на невъоръжения Джордж Флойд по време на арест, и заяви, че очаква "бързо" правосъдие за замесените полицаи, предаде Ройтерс.

Уолц обеща да бъде обърнато внимание на расовите неравенства, стоящи зад размириците, но каза, че първо щатската Национална гвардия ще положи усилия за възстановяването на реда в Минеаполис.

"Трябва да възстановим реда в нашето общество, преди да можем да се заемем с въпроса", каза той, имайки предвид продължаващото от десетилетия расово разделение в САЩ. "Не можем да позволим плячкосването и безразсъдството, което продължава", заяви губернаторът на Минесота, предава БТА.

Уолц също така се извини за ареста на репортер на телевизия Си Ен Ен и неговия екип, отведени от полицията по време на пряко отразяване на събитията в Минеаполис. Те бяха освободени около час, след като бяха арестувани.

Смъртта на Джордж Флойд не би трябвало да бъде нещо нормално в Съединените щати през 2020 г., заяви днес предишният президент на страната, демократът Барак Обама, цитиран от Франс прес.

"Ако искаме нашите деца да израстват в една страна, която е на висотата на най-големите си идеали, можем и трябва да се справяме по-добре", написа Обама в комюнике. Той добави, че споделя безпокойството, което изпитват пред тази смърт милиони други американци.

Много канадци наблюдават с шок и ужас размириците в някои части на САЩ, но Канада също има проблеми с расизма, заяви канадският министър-председател Джъстин Трюдо.

"Много канадци с различен произход наблюдават, като всички канадци, новините от САЩ с шок и ужас", каза той пред репортери.

"Расизмът срещу чернокожите - расизмът - е реален. Той е в САЩ, но също в Канада и ние знаем, че хората се сблъскват всеки ден със системна дискриминация, несъзнателно предубеждение и расизъм срещу чернокожите", каза Трюдо. "Ние в Канада също имаме работа за вършене", заяви той.

Изказването му е доста необичайно, имайки предвид, че канадските министър-председатели като цяло се въздържат от обсъждане на събития, свързани с вътрешните работи на САЩ, които са главният съюзник и най-големият търговски партньор на Канада, отбелязва Ройтерс.

Реклама
Реклама
Реклама