Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8641127 www.bgdnes.bg

Пламен Бобоков "събирал" автобиографии на чиновници и прокурор, брат му отбелязал на снимка суми в милиони

На прелюбопитни вещи се натъкнали разследващите при претърсванията в домовете на братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови. 

Двамата бяха задържани заедно с зам.-министъра на околната среда Красимир Живков за участие в престъпна група, занимавала се опасни отпадъци. 

Реклама

В дома на Атанас Бобоков разследващите открили цветна снима, на която имало публични лично, някои от тях убити, като отзад на гърба на снимката били написани имената на хората и срещу всяко име суми от типа на "70 млн. долара", "170 млн. лв", 300 млн.лв". В дома на брат му, Пламен Бобоков, разследващите открили автобиографии със  снимки на служители от министерство на регионалното развитие, министерство на правосъдието, ГД "Охрана и изтърпяване на наказанията", включително и автобиография със снимка на един от наблюдаващите прокурори по делото срещу Васил Божков.

Тези подробности бяха разкрити на брифинг на Специализираната прокуратура. На него участваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, изпълняващия функциите шеф на Спецпрокуратура Ангел Илиев, както и прокурорите Ангел Кънев и Генка Брезашка и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Прокурор Милева съобщи, че 10 души са обвинени. 7 са участниците в организираната престъпна група, създадена с користна цел. Един има вторично обвинение за управление на опасни отпадъци. На четирима ще им бъде поискан постоянен арест. Сред тях са зам.-министърът Красимир Живков и един от братя Бобокови. На другият брат ще определи мярка за неотклонение парична гаранция в размер 1 млн. лв, а за други двама ще се иска домашен арест. 

Трима от обвинените се разследват и за данъчни престъпления. Разследването се води съвместно с италиански прокурори от отдел "Антимафия". Това, което е известно за Красимир Живков, е че той е бил много близък с братя Бобокови. "Той е подпомагал противозаконната им дейност по внос и износ на отпадъци от чужбина. Оказвал е натиск, заплашвал е служители на министерството на околнат среда. Има и един уволнен регионален директно", съобщи прокурор Брезашка.

Сред обвиняемите е бивш на РИОСВ - Плевен и местен бизнесмен. Към момента се изясняват факти свързани с рециклирането на опасни отпадъци, като дружествата на братя Бобокови не са имали капацитет да извършват дейностите, за които са получавали разрешения. Те са контролирали и дружества в Италия, като едно от фиктивните им дружества в България дори не е имало ток и вода в обекта. 

Според разследващите братята са укривали и данъци, като вероятно броят обвиняемите лица ще бъде разширен .

Реклама
Реклама
Реклама