Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8641203 www.bgdnes.bg

Злати Крадеца се измъкна за удар от 250 бона

6 кг злато свиват от заложна къща в Айтос

Пет години ще лежи другарят му в обира Пенчо Тариката

За невинен бе признат от окръжния съд в Бургас касоразбивачът Злати Илиев-Крадеца за откраднато злато на стойност 250 бона от заложна къща "Щедрия" в Айтос през 2018 година. Неговият авер Пенчо Манов-Тариката ще лежи зад решетките 5 години заради обира и други престъпления в особено големи размери.
Двамата 42-годишни представители на крими контингента бяха с повдигнати 4 обвинения за различни кражби. Крадеца и Тариката са задържани преди година, след като на местопрестъпленията са открити техни ДНК следи.
Преди това двамата участват в други обири
Злати Крадеца получи присъда от 2 години и 8 месеца за престъпления, извършени в периода от март 2017 г. до март 2018 г. в Бургас и Айтос, като стойността на кражбите е 27 452 лева. От съда посочват, че двамата са действали в комбина, но Тариката е оправдан по случая за кражба от служебни помещения на "Деметра Ритеил" ООД в Бургас и за сумата от 106 066,85 лева. За това престъпление виновен се явява само Злати.
Малко по-късно през 2018 година Злати и Пенчо продължават с обирите, като за времето от 18.01.2018 г. до 01.06.2018 г. в Бургас и в Айтос двамата задигат повече от 400 хил. лв., съобщава сайтът Флагман.
Грандиозният удар в Айтос е извършен на 4 юни 2018 през нощта. Тогава маскираните бандити заглушават СОТ-а, след което разрушават тухлена стена на сградата и така успяват да се промъкнат в офиса на заложната къща. Там разбиват заключващите механизми на две метални каси, от които отмъкват 4 кг злато, 5 хиляди лева и духват по обратния път през дупката в стената. Въпреки че алармената система е блокирана, крупният грабеж е заснет от видеокамери в помещението.
Според събраните по време на разследването доказателства бандитите действат изключително внимателно по време на набезите си. Те разбиват стените на помещенията със специални устройства, заглушават СОТ системите и след като ги елиминират, пристъпват към рязането на касите. Винаги правят предварително проучване на набелязаните за обиране обекти.
Според наблюдаващия прокурор методът на проникване на извършените кражби с висока имуществена стойност е един и същ - отваряне на каси, елиминиране сигнал на охранителни техники и разбиване на стени.
Защитниците на двамата подсъдими настояват за оправдателна присъда за Пенчо и Злати. Според тях обвинението не е доказано по убедителен начин. Адвокатите заявяват, че доказателствата по делото са косвени. Подсъдимите също искат от съда да бъдат оправдани, уточняват от пресцентъра на институцията. Решението на окръжните магистрати не е окончателно, а подлежи на обжалване или протестиране в 5-дневен срок пред въззивна инстанция.
Не е ясно какви са мотивите на окръжните съдии да признаят за виновен само единия крадец.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама