Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8641277 www.bgdnes.bg

У Бобокови открита снимка с убити, имена и суми в милиони, данни за прокурор на Божков

На прелюбопитни вещи се натъкнали разследващите при претърсванията в домовете на братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови. 

Двамата бяха задържани заедно с зам.-министъра на околната среда Красимир Живков за участие в престъпна група, занимавала се опасни отпадъци. 

Реклама

В дома на Атанас Бобоков разследващите открили цветна снимка, на която имало публични личности, някои от тях убити, като отзад на гърба на снимката били написани имената на хората и срещу всяко име суми от типа на "70 млн. долара", "170 млн. лв", 300 млн.лв". В дома на брат му, Пламен Бобоков, разследващите открили автобиографии със  снимки на служители от министерство на регионалното развитие, министерство на правосъдието, ГД "Охрана и изтърпяване на наказанията", включително и автобиография със снимка на един от наблюдаващите прокурори по делото срещу Васил Божков. Прокурорът е казал, че изобщо не познава братята.

Тези подробности бяха разкрити на брифинг на Специализираната прокуратура. На него участваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, изпълняващия функциите шеф на Спецпрокуратурата Ангел Илиев, както и прокурорите Ангел Кънев и Генка Брезашка и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Прокурор Милева съобщи, че 10 души са обвинени. 7 са участниците в организираната престъпна група, създадена с користна цел. Един има вторично обвинение за управление на опасни отпадъци. На четирима ще им бъде поискан постоянен арест. Сред тях са зам.-министърът Красимир Живков и един от братя Бобокови. На другия брат ще определи мярка за неотклонение парична гаранция в размер 1 млн. лв, а за други двама ще се иска домашен арест. 

Трима от обвинените се разследват и за данъчни престъпления. Разследването се води съвместно с италиански прокурори от отдел "Антимафия". Това, което е известно за Красимир Живков, е че той е бил много близък с братя Бобокови. "Той е подпомагал противозаконната им дейност по внос и износ на отпадъци от чужбина. Оказвал е натиск, заплашвал е служители на министерството на околната среда. Има и един уволнен регионален директно", съобщи прокурор Брезашка.

Сред обвиняемите е бивш шеф на РИОСВ - Плевен и местен бизнесмен. Към момента се изясняват факти свързани с рециклирането на опасни отпадъци, като дружествата на братя Бобокови не са имали капацитет да извършват дейностите, за които са получавали разрешения. Те са контролирали и дружества в Италия, като едно от фиктивните им дружества в България дори не е имало ток и вода в обекта. 

Според разследващите братята са укривали и данъци, като вероятно броят обвиняемите лица ще бъде разширен .

Реклама
Реклама
Реклама