Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8644609 www.bgdnes.bg

Доброволци даряват очи на незрящи Пазаруват и водят на лекар най-уязвимите

Надя Панкова

Да дариш на слепия очи. С тази кауза се заема екипът на столичен ресторант, прочут с вечерите си "на тъмно" и наетия персонал от незрящи в коронакризата. Кампанията "Ръка за ръка - незрящи помагат на незрящи" вече осигурява помощ на десетки от най-уязвимите в София.
На специален телефон всеки незрящ може да се обади, за да потърси помощ в най-обичайните за един виждащ човек дейности - да си напазарува, да отиде да си купи дреха, да посети лекар. Ресторантът, чиито служители без готвачите са незрящи, в периода на застой решава да организира екипа си в помощ на други слепи. И ги поставя на телефонна линия да приемат обаждания от нуждаещи се от помощ. На телефон 0893007896 всеки, който не може да се придвижи сам заради нарушено зрение, може съвсем безплатно да получи доставка на храна до дома си, закупуване на лекарства и дори съпровождане до парка, магазина или лекарския кабинет. "Да напазаруваш хляб, зеленчуци, няколко варива, като разгледаш и сравниш цените, марките, вида на продуктите - звучи лесно за повечето от нас, но за един незрящ е истинско предизвикателство. Всички хора, с които говорихме, споделиха, че имат огромна нужда от помощ за подобни дейности, ако нямат до себе си човек, на когото да разчитат за подкрепа и затова решихме да създадем нова инициатива, надграждаща досегашната ни работа", признават от ресторанта.
На обажданията отговарят служителите на ресторанта - също незрящи, но доброволците, които пазаруват и помагат, виждат. Инициативата стартира преди седмица, а вече има десетки заявки от доброволци, които искат да участват в каузата или да направят дарения. Именно даренията са ключът дали инициативата ще продължи и занапред. "За да можем да продължим да развиваме "Ръка за ръка", се нуждаем от средства за транспорт, гориво, поддръжка на телефонната линия, осигуряване на предпазни средства за доброволците и консумативи", апелират благородните хора. Съсобственикът на ресторанта Пламен Веселинов разказва, че заведението не печели и стотинка. Нито пък незрящите, пожелали да получат "очи" от доброволец, плащат нещо. Заръчалите доставка на храна или лекарства плащат единствено стойността им. "Разходка, пазаруване или посещаване на институция лекар са напълно безплатни", разказва и домакинът в ресторанта Иван Иванов. Всеки, който иска инициативата да продължи, може да направи дарение на IBAN: BG38RZBB91551009142380, BIC: RZBBBGSF, за Фондация "Сърцето на Йелена" към Райфайзенбанк.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама