Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8652801 www.bgdnes.bg

Черен вълк пази тракийско светилище

Четирикрак дявол броди в Медената скала 

Митичен черен вълк пази тракийско светилище в Родопите.
Хищникът броди в местността Баллъ кая (Медената скала), а наскоро случаен турист го забелязва и заснема видео с рядко срещания бозайник. Местна легенда разказва, че призракът на черен вълк от векове пази светилището, за да не бъде доближавано от иманяри и злонамерени хора. Но никой не е виждал вълка с очите си, въпреки че историите са разточителни и цветни.
И така допреди няколко дни, когато туристът го заснема. До животното се разхожда и негов събрат, който е сив на цвят. Вълците се катерят смело по скалите и не виждат човешкото присъствие, става ясно от публикуваното видео.


"Черният вълк обикаляше скалите. Като пазител на тракийското светилище. Рядко се среща черен хищник от този вид. Красиво животно. Дано да не го гръмнат като лешояда Ултрон", разказва авторът на клипа, който предпочита да не разкрива името си.
Тракийска крепост и светилище Баллъ кая се намира в близост до кърджалийското село Мишевско. Масивната конструкция е изградена на възвишение с недостъпни отвесни скални склонове, които са създавали естествена защита на мястото. Зидана е от необработени камъни без спойка. Под върха се намира група скали, наричани Баллъ кая, в превод от турски Медената скала, а под тях тече река Джебелска. В тракийското светилище е всечено в скалата ритуално стълбище. Навсякъде из скалистия хълм се забелязват изсечени основи на сгради и всечени в скалите надписи. Мястото изобилства от фрагментирана битова керамика.
Заради цвета си черните вълци са наричани четирикраки дяволи. Срещат се много рядко и са известни със своята свирепост. Отстрелът им е разрешен, но ловци признават, че е изключително рядък късмет да попаднеш на подобно животно.

Глутница тормозеше село

Кръвожадна глутница, предвождана от огромен черен вълк, тероризираше дълго време средногорското село Свежен. Зверовете нападаха, давеха и ядяха както домашни животни, така и дивите обитатели в района.
Само за година един от животновъдите загуби 40 телета и 24 кончета, които попаднаха в пастта на предвождани от "черния дявол" вълци. За няколко месеца негов съселянин се прощава с 26 от 27 кончета. Глутницата нападаше по време на свободната паша в Балкана, като нито каракачанки, нито овчари можеха да предпазят стадата. Животните бяха предвождани от огромен черен самец, свиреп и безстрашен, за който вече се носят легенди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама