Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8655838 www.bgdnes.bg

Митко Щерев зове за повече българска музика в ефира!

 Нека се чуват родните хитове, стига само чужди, казва още композиторът

Минимум 25% от музиката, която чуваме в телевизионните формати, трябва да е българска.
Това е мнението на известния композитор Митко Щерев, който застава категорично зад идеята да бъде въведена квота за българската музика в родния ефир.
"Във всички музикални формати, които се излъчват през годините, почти не чуваме родни хитове. Всичко това говори за незачитане на родната култура и показва, че на първо място за частните телевизии и радиа е финансовият интерес" - сподели пред "България Днес" Щерев.
В последните дни на май месец комисията по културата и медиите в Народното събрание блокира законопроекта за въвеждане на 1/3 квота за българска музика в медиите. Въвеждането на квоти за национално творчество в ефира са действащ механизъм в редица европейски държави. Идеята да съществуват и у нас подкрепиха редица родни изпълнители, между които Васил Найденов, Орлин Горанов, Мариана Попова и много други. Те са категорични, че само така може да се гарантира, че новосъздадената българска музика може да бъде чута.
"Има много български млади и талантливи певци, които никой не може да чуе. Тяхната музика не стига до публиката, защото се излъчват предимно чужди песни" - казва Щерев. Композиторът смята също, че практиката талантливите изпълнители, които виждаме в музикалните формати, да подписват договори с дадени компании, е пагубна за развитието им.
"Младите таланти трябва да имат свободата да творят и да пеят това, което им харесва. Само така може да имаме качествена българска музика" - допълва още Щерев, убеден, че липсата на свобода в творчеството е смазваща за всеки изпълнител.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама