Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8658694 www.bgdnes.bg

Екологът Борислав Сандов: Заровеният боклук може да докара рак

КОЙ Е ТОЙ

Борислав Сандов е еколог и политик, съучредител на партия "Зелените". Роден е през 1982 г. в Мадан. Известен е с водещата си дейност по редица природоопазващи кампании.

Надя Панкова

- Г-н Сандов, наскоро се откри поредният незаконно заровен боклук в Червен бряг, стоял там с години. Каква е опасността от него от екологична гледна точка?
- Има замърсяване на почвения слой, а посредством и водите, които се просмукват, има и замърсяване на почвата. А ако в близост има водоем за питейно водоползване, има и риск за здравето на хората. Като цяло в България има доста случаи с нелегални сметища, при които, вместо да се реши проблемът с тях, бяха заравяни. Това е и една от причините за решението на съда в Люксембург, по което и Европейската комисия ни е осъдила - за липсата на адекватно изграждане на депа и управление на битовите отпадъци. Ако се касае за друг тип отпадък обаче, свързан със стари пестициди или индустриален, а има и голямо значение от какъв вид индустрия би бил този отпадък, тогава вече говорим за сериозно замърсяване. Такъв случай вече имаше у нас и отново доведе до наказателна процедура - завод в покрайнините на София беше разрушен неправилно, а отпадъците останаха там. В тази ситуация дори можем да имаме нарушение на закона за ГМО, ако се касае за отпадък от индустриален обект. А в такива обекти често се намира ГМО и ако не бъде утилизирано по правилния начин, може да попадне в околната среда и да нанесе сериозни вреди. Затова е много важно да се проследи произходът на боклука, и то при синхрон на институциите, включително и прокуратурата. И след това, разбира се, трябва да се вземат проби не само от почвата, но и от водоизточниците в района - да се види какви са просмукванията и в почвата, и в скалните основи. В Червен бряг конкретно има такива и едно просмукване в този район може да се разпространи на километри и да замърси и друго населено място.
- От здравна гледна точка какво може да се очаква, ако случайно човек пие от такава вода?
- Има населени места, на които водата не се филтрира и е на кладенчов принцип, така че няма гаранция, че една замърсена с отпадък вода ще бъде пречистена, преди да стигне до потребителите. И може да нанесе поражения на стомашно-чревния тракт, може да има ешерихия коли, това е и най-честото замърсяване на водата. И се проявяват симптоми като стомашни болки, повръщане, диария. Но ако има елементи от индустриален отпадък, натрупванията могат да доведат до злокачествени образувания, до рак. Включително все повече изследвания доказват, че от храна, земеделска продукция, напоявана със замърсени води, може да доведе до тежки заболявания. Науката все повече разкрива връзката между замърсената околна среда и множество болести - на нервна система, на стомашно-чревен тракт. Най-големият брой жертви в световен мащаб е вследствие на замърсена околна среда.
- Как технологично трябва да се постъпи с такъв отпадък като в Червен бряг?
- Трябва да се третира с определени химикали, да се закара на регионално депо, което отговаря на стандартите. Такъв тип боклук по никакъв начин не бива да бъде изгарян.
- Наскоро казахте, че ТЕЦ-ове от години горят отпадъци.
- Да, и това се доказа, дори и с действията на прокуратурата. Политиката на правителството в момента засега е, че само в три циментови завода ще се изгаря боклук, което, разбира се, не е добро, но означава, че поне ТЕЦ-овете в населените места няма да го правят.
- В тези заводи работят хора. Опасно ли е за тях изгарянето на боклук?
- Категорично е опасно. Изследванията ясно показват, че при изгаряне на отпадъци се отделят химични елементи, които са канцерогенни - диоксин и фурани. Това са елементи, които попадат пряко в организма и нанасят щети, особено при изгаряне на пластмасови продукти. Отделно, горенето на отпадъци е в най-ниската степен за справяне с боклука, по-ниско от това е само депонирането. Това не е добра практика, дори вече инсталациите за горене на боклук за производство на гориво започнаха да затварят, защото нито от енергийна, нито от екологична гледна точка са ефективни. Освен това е и опасно заради замърсяването с диоксини и фурани.
- Имате ли наблюдения какво количество боклук се рециклира у нас?
- Това е много проблематичен въпрос. Европейската комисия е издала наказателна процедура, да, още една, срещу България в областта на отпадъците, която е за липсата на адекватно отчитане на това рециклиране. Българското министерство на околната среда се хвали с голям процент на рециклирана пластмаса, но не отчита данните за внос на такава. Тоест ние изчисляваме процента от изхвърлена от България пластмаса, но не и тази, която в големи количества идва от чужбина.
- Въпросът ми е във връзка с коментари, че рециклирането на отпадъци нямало смисъл, тъй като "в камиона за боклук всичко се събира заедно".
- Веднага обяснявам. Изключително важно е да се изхвърля разделно сметта, защото това пести ресурси, пести замърсяване. Пести и място в регионалните сметища и депата. Рециклиращата индустрия има интерес хората да рециклират, защото това означава повече ресурс за тях, а те реално нямат право на печалба. Което означава, че трябва да влагат всичко обратно в процеса. А колкото до контейнерите и съмненията на хората, че боклукът отива на едно място, трябва да е ясно, че в началото фирмите можеха да решат дали да имат два или три контейнера. Единият задължително е зелен и не може да се смесва с нито един друг отпадък. И това не се прави. Някои от фирмите разположиха жълти, а други сини и жълти контейнери. На моменти се събират синият и жълтият, тъй като те могат да са на едно място - на поточната линия в завода се сепарират отпадъците от тях. Трябва хората да знаят, че ако хвърлят само в един контейнер, боклукът не отива на едно място. Допълнително се разпределя, все пак има седем вида пластмаса. И не бива да се притесняват хората, че няма разделно събиране и рециклиране. Да, боклукът отива на едно място, но това е за пестене на транспортни разходи на фирмите. След това се сепарира.
- Как гледате на назначението на зам.-министър Славея Стоянова, срещу която членове на сегашното правителство подаваха сигнали и остри възражения още през 2013 г.?
- Неадекватно изглежда. Човек, който ръководи пет години дирекция за управление на отпадъците, срещу която има три наказателни процедури от ЕК, аферите, които излязоха сега с явни нарушения, липсата на контрол и превръщането на България в бунище, вместо да бъде сред задържаните, е назначен за заместник-министър. Няма логика. А госпожа Стоянова по никакъв начин не може да бъде квалифицирана като експерт, който досега е бил в сянка. Тя е била директор! И няма логика в това назначение, освен ако не приемем, че в това министерство не се тачат експертите и не се работи, а определени бизнес кръгове назначават свои подставени лица, за да им прикриват далаверите.
- Не означава ли обаче и това, че резервната скамейка от кадри е доста къса в министерството?
- Да, означава. Това министерство за последните десет и повече години успя да изгони всички кадърни хора, всички експерти поради факта, че не се занимаваше с ролята си по Конституция, а с други въпроси. И те доведоха до 13 текущи наказателни процедури срещу България, няколко осъдителни решения на съда в Люксембург, изтикване на научната общност и конюнктурно назначаване на "калинки". А от тях скамейка за сериозни постове няма как да има.
- Следите ли развитието на случая с разлива на фекални води край Варна?
- Да, тези петна от фекалии вече се разпространяват и извън Варненския залив, отправили са се на юг - на 20 километра вече. Е, не могат да стигнат до Слънчев бряг, както видях, че пише в някои медии, тъй като има течения на река Камчия, които няма да го позволят. Но щетите, които ще нанесат, са и косвени, и преки, и големи. Вижда се, че общината и държавните ведомства не могат да реагират и да решат проблема своевременно. Обещават ни се действия, но само по себе си това показва опит да се забави решението на проблема.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама