Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8661393 www.bgdnes.bg

От братя Илиеви до братя Бобокови

Сродници попадат заедно зад решетките

Бирмите и Маргините са сред известните роднини, които са имали проблеми с правосъдието

Задържаните за Боклукгейт преди дни братя Атанас и Пламен Бобокови не са първите сродници, изпратени заедно да търкат нара. Те са последни в дългия списък на обвинени или осъдени братя, които през годините са се изпрявали пред Темида.
Бизнесмените Бобокови от Русе са погнати от спецпрокуратурата по аферата за нелегалния внос и износ на опасни отпадъци, както и за укриване на данъци. Макар да са заключени заедно с белезници, братята, развиващи бизнес с батерии и моторни масла, към момента са разделени. За Пламен Бобоков разследващите определят колосалната гаранция от 1 милион лева, за да го пуснат на свобода. Този късмет няма Атанас, който бе оставен в кауша. Разследването е едва в началото, но за списъците и документите в домовете на двамата братя се говори от дни.

Реклама


Други прочути подпукани братя са Бирмите. През септември 2018 г. под ударите на спецпрокуратурата попадат бизнесменът Евлоги Станоев - Голямата Бирма, както и двамата му синове Антон Станоев - Средната Бирма и Георги Станоев - Малката Бирма. Разследващите обявяват, че фамилията Станоеви стои зад четири разбити фабрики за нелегални цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен.
Първоначално роднините не са открити при акцията, по-късно те се предават един след друг. При появяването си Средната Бирма уточнява пред магистратите, че с брат му са родени от различни майки и затова не са си близки. Малката Бирма тихомълком се завръща и е пуснат срещу 40 бона гаранция, след като близо година е издирван от Интерпол и има подозрения, че се е подвизавал в Дубай.


За окончателно невинни бяха провъзгласени от съда братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Години наред те бяха клиенти на Темида по обвинения за ръководене на престъпна група, подготвяла убийствата на ген. Любен Гоцев и покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора.
В края на октомври 2005 г. маскирани атакуват офисите и домовете на Маргините. От прокуратурата съобщават, че първата мишена е била Иван Тодоров-Доктора, за чието ликвидиране са били платени 40 хил. евро. Мотивът бил финансовите интереси на Маргините, които искали да завземат контрабандните му канали. Поръчката за убийството на Никола Дамянов дошла заради дълг от 400 хил. английски лири и факта, че Дамянов бил свързан със застрахователна компания, която била конкурент на братята Маринови. Според обвинението ген. Любен Гоцев е поръчан, защото бил консултант на Младен Михалев-Маджо, който от своя страна също бил конкурент на Маргините.


Върховните съдии бяха категорични, че вината на братята не може да се приеме като доказана въз основа на показания, основани на предположения и слухове. По това време Малкия Маргин Николай е в неизвестност и е оправдан задочно, а по-късно излиза от нелегалност. По време на проточилата се съдебна сага Големия Маргин Красимир посещава храма на Темида с бастун, ходи бавно и прави гримаси от болка заради оплаквания от дискова херния.Макар да не стигат до съд, най-известните братя в подземния свят остават босовете на ВИС Васил и Георги Илиеви. За подвизите им се носят легенди, а убийствата им са обвити в мистерия, която не е разбулена и до днес.

Полицията не успява да открие нито килъра на Васил, застрелял го през 1995 г., нито душманите на Георги, който бе уцелен от снайперист 10 г. по-късно. За схемите и далаверите на братя Илиеви са написани не една и две книги. Борците и бивши олимпийски надежди са едни от пионерите на зараждащата се през '90-те години мафия у нас. "Бяхме борци, вече сме бизнесмени", е една от най-запомнящите се реплики на Жоро Илиев. Двамата с брат му остават като едни от лицата на прехода.
Пак братя, при това близнаци, попадат зад решетките за побоя над журналиста Слави Ангелов.

Месец след нападението на столичния бул. "Дондуков" криминалистите посочиха боксьорите от клуба "Левски София Запад" Николай и Георги Асенови като едни от биячите. У тях са намерени палки, боксове, бухалки, както и дрога. Заедно с близнаците е закопчан ММА боецът Бисер Митрев, а поръчителите още се издирват.

Реклама

Ултраси на "Левски" са и братята Павел и Веселин Ермалаеви. През 2011 г. те попадат в крими хрониките, след като са обвинени, че са поставили взривно устройство пред централата на РЗС на булевард "Дондуков". Защитата на сродниците обясни, че като фенове те хвърлят бомбички на мачове и с това може да се обясни наличието на тротил по ръцете им. Ермалаеви са подсъдими по делото срещу Бандата на чуковете за наркоразпространение. Веселин, който е известен с прякора си Телото, е погнат и като част от мегабандата на Радо Ланеца.


   Галеви без кръвна връзка

Може да нямат кръвна връзка помежду си, но дупнишките бандити Пламен Галев и Ангел Христов са сред най-обсъжданите "братя". Особено след пролетта на 2012 г., когато духват яко дим.

Това става, преди да чуят окончателните си присъди за организиране, ръководене и участие в група за принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх. Галев получава 5 г. затвор, а Христов - 4 г. Те едва ли някога ще си понесат наказанията, вайкат се криминалисти. За представителите на ъндърграунда не е тайна, че двамата са в екзотична държава, а мълвата за местонахождението им ги праща от Сейшелите и Галапагос до Перу и Дубай.

Реклама
Реклама
Реклама