Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8663564 www.bgdnes.bg

Журналистът Павел Владимиров: Търсим скритата истина в новия ни уебсериал

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно

КОЙ Е ТОЙ

Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков, се очаква скоро да бъде финализиран.

- Обявявате се за търсачи на скритата истина в иновативен за България уеб сериал. Какъв е замисълът ви?
- "Скритата истина" ще бъде серия от епизоди, всеки от който ще разисква различна и несвързана с предходнaта тема, която ще бъде представена по формулата: информация за темата + мнения на специалисти + скечове и шеги, като ролята на водещия е да бъде обединяващото звено между тези елементи. Това не е предаване за тежка публицистика и разследваща журналистика Ц нямаме тези амбиции. Всеки епизод залага на специални ефекти и кино-начин на заснемане, ако мога да се изразя така. Няма как да пропусна и факта, че операторът ни много обича пушеци и лампи, така че очаквайте светлини и пушеци, където е необходимо, а и не само.

Реклама


- Първата част ще бъде посветена на убития в ужасна катастрофа колега Милен Цветков. Маските са, за да мълчите, остави той като послание преди да си отиде по толкова нелеп начин. Защо започвате с него?
- Още преди да стана част от екипа първоначалната идея е била да посветят първия епизод на Милен. Голяма част от тях са млади хора и по този начин искат да изразят възхищението си от работата и силната гражданска позиция на Милен. Ние не сме тежко публицистично предаване и не разполагаме с ресурса и времето да правим разследваща журналистика Ц по-скоро показваме различните гледни точки и проблемите, с които всеки човек се сблъсква, включително покрай тази пандемия. Да не забравяме и че една от последните теми, по които Милен работи, беше свързана с коронавируса.
Аз прегърнах идеята, защото както неведнъж съм казвал, той беше един от първите, които ми дадоха шанс в национален ефир и дълбоко го ценя като човек и професионалист. Дълго време бяхме колеги, а стаите ни бяха съседни и често си обменяхме идеи, шеги. Милен ме научи да не се влияя от хорските мнения и коментари, казваше, че щом веднъж си влязъл в машината, трябва да очакваш всичко. Към него човек нямаше как да остане безразличен - гледаха го както хората, които го харесват, така и тези, които му се дразнеха. Иначе истината винаги е била и ще бъде неудобна, а търсенето й е занимание самотно. За съжаление го доказаха и последните месеци от живота на Милен.


- Сякаш темата около Милен заглъхна. Защо това не трябва да се случва?
- Голяма част от престъпленията у нас продължават да се случват и поради т.нар. безнаказаност. Един престъпник няма страх от властта и закона, и знае, че много лесно може да се измъкне. Проблемите идват и от възпитанието и ролята на семейството още от най-крехка възраст. Когато непрекъснато угаждаш на детето си, то получава всичко, не познава граници и няма как да оцени човешкия живот и по-точно този на другите. Силно се надявам, че извършилият деянието ще получи адекватна присъда, което за жалост няма как да върне Милен.


- Как и защо се превърнахме в роби на Ковид-19, какъвто е замисълът на сериала?
- Ще отговоря не като водещ на предаване, а като гражданин. Мерките, които правителството предприе бяха, за да ограничи заразата - още повече, че в конкретната ситуация светът и в частност държавата ни се бореха с нещо, което беше и продължава да е все още ново и непознато. Резултатите за България досега показват, че кабинетът взе правилното решение от здравна гледна точка. Друг е въпросът дали не можеше да се измисли начин да не спира функционирането на цялата държава за два месеца. В момента има над 300 хиляди регистрирани безработни в бюрата по труда, да не говорим за нерегистрираните.
Важна роля за засилване на ефекта на робството имаха и медиите, които до голяма степен тръбяха постоянно за брой заболели, брой починали, организираха извънредни студия и ни бомбардираха с предимно негативна информация за COVID-19 . Вярно, че и нищо друго не се случваше, но самият аз работя в медия и смея да твърдя, че нашето предаване успя да предложи изключително приятна и алтернативна програма, която хем да е полезна, хем да забавлява по време на карантината. В крайна сметка се оказа, като че ли самият вирус май не е толкова опасен. Виждате вече близо месец сме навън, а няма увеличение на броя заразени и починали, и последното не е само заради спазването на дистанцията и другите правила, защото те масово продължават да не се спазват. За сметка на това, обаче, ни беше насадена паника - започнахме да се презапасяваме, някои хора не си подадоха носа навън дори до магазина и продължават да не го правят, а карат техни приятели да пазаруват вместо тях. И досега се притесняваме да пипнем приятел и дори да докоснем или прегърнем близките си. Щом тръгнем да го правим, се замисляме и им подаваме я лакът, я обувка или просто въздушна целувка. Но без капки!


- Похватът чрез шегата да си кажем истината ще окаже ли желания ефект върху аудиторията?
- Бихме могли да го разберем само след като излезе самият епизод. Иначе времето в изолация ни показа, че това е ситуация, която трябва да приемем с много хумор, защото това най-малкото би ни помогнало да преборим депресивните състояния, както във времето на изолация, така и в този тежък по-скоро за икономическото ни състояние момент след карантината. Знаете колко популярни станаха меметата с тоалетната хартия, с маските, с генерал Мутафчийски и т.н. Може би те успяха по някакъв начин да обединят народа и да му дадат глътка свеж въздух по време на изолацията.
Разбира се, надяваме се похватът да има ефект, въпреки че човек никога не знае. В театъра например често режисьорите залагат на определено място от спектакъла, в което публиката да се засмее, а тя се смее на коренно различно. И друго - не смятам, че шегите в "Скритата истина" са самоцелни, те са обвързани с цялостното съдържание и концепция.


- Кога и как ще успеем да се отлепим от незавидното 111-о място в света по свобода на словото?
- Нека завършим "позитивно" или по-точно със шега в стила на "Скритата истина"! Това е един въпрос, на който само Господ може да отговори, а дори се съмнявам, че и той е компетентен по темата.

Реклама
Реклама
Реклама