Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8748843 www.bgdnes.bg

За 325 бона кметът на Чепеларe съди предшественичката си

Щети от неизпълнен договор за боклук от Славка Чакърова са причина за иска

Безпрецедентен иск срещу своята предшественичка на поста Славка Чакърова заведе настоящият кмет на Чепеларе Боран Хаджиев. Документацията вече е внесена в Чепеларския районен съд и предстои насрочване на дата за първото заседание.
Според документацията настоящият управник на курортното градче иска заемащата преди него поста Славка Чакърова да плати впечатляващите 325 хиляди лева. С парите Чакърова трябва да възстанови присъдените лихви и разноски по дело от частна фирма срещу общината заради неизпълнен от Чакърова договор за събиране на боклук.
Като допълнителен аргумент настоящият кмет прилага и доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от 25 юни 2019 г., в който са отразени шокиращи примери за неправомерно харчене на парите от такса смет. По закон средствата, плащани от граждани и фирми, могат да се харчат единствено за събиране и депониране на отпадъци. От извършената проверка на държавната инспекция се оказва, че в курортното градче правилата години наред не са се спазвали изрядно.
Самата боклукчийска сага започва през есента на 2015 г. Тогава общината сключва петгодишен договор за сметосъбиране и зимно поддържане на улиците с частна фирма.
Няколко месеца след това при проведените избори кмотския пост заема Славка Чакърова. Макар договорът да е в сила, а фирмата да си изпълнява задълженията, през юли 2016 г. общината спира да плаща. В същия момент фактурите на частното дружество за количеството събрани отпадъци или почистени улици през зимата са приети без възражение от местните власти.
Неизпълнението на договора продължава над три години. След множество безплодни разговори от фирмата в крайна сметка завеждат дело срещу управляваната от Чакърова Община Чепеларе. Представените експертизи и документи на процеса категорично доказват, че фирмата за целия период на договора е събрала и депонирала близо 10 хил. тона отпадъци. След като местните власти не успяват да докажат, че са платили за услугата, изходът е ясен. Общината е осъдена да плати на фирмата направените разходи в размер на 1 512 881,78 лв. Като бонус са и натрупаните лихви и разноски по делото. Обща става дума за 325 хиляди лева, които настоящият кмет претендира да бъдат възстановени от предшественичката му.


Самата Славка Чакърова от своя страна твърди, че парите от такса смет са превеждани на фирмата по договора. Заради стари задължения, заварени от нея, и ниските такси към граждани и фирми средствата не били достатъчно и за това се стига до неплащане в пълен размер.
Останалите над милион и половина по изпълнения договор все пак трябва да бъдат платени от общинските власти. Заради невъзможността това да стане преди няколко месеца сметките на общината бяха запорирани от частен съдебен изпълнител. Покрай драмите се разбра, че предишната кметица е пропуснала да плати и хонорарите на наетия да защитава общината адвокат в размер на 86 043 лв. Отделно излизат и още претенции на други фирми за извършени и неплатени услуги.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама