Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8753558 www.bgdnes.bg

Подсъдим води погромите в Мондрагоне

В града до Неапол избухна "антибългарско въстание"

Водачът на италианците наръгал ром, който опитал да насили дъщеря му

"Преди година българин се опита да изнасили дъщеря ми. Нанесох му 5 прободни рани и сега съм подсъдим за опит за убийство."
Това споделя един от водачите на погромите в италианския град Мондрагоне. Регионалният информационен сайт за Южните Апенини "Ил матино" пусна пространен репортаж, в който предава разказа на местния лидер на "антибългарското въстание", както нарича медията безредиците.
Ексцесиите там започнаха след налагането на карантина на няколко блока, населени предимно с роми от България. Бяха поставени заграждения, но в социалните медии изтекоха клипчета, на които се вижда как хора, които трябва да са в домовете си, се измъкват, прескачайки тарабите. След това започнаха протести и се стигна до ексцесии, в които стотици хора, сред които и крайнодесни екстремисти, щурмуваха блоковете в опит да потърсят сметка за неспазените карантини. От балконите хора пък замеряха демонстрантите с мебели. Стигна се до сблъсъци и дори има ранен полицай. В Мондрагоне, който е крайбрежен град на 45 километра от Неапол, живеят около 500 български граждани, повечето от които от ромски произход. Местните медии, които отразяват случващото се наблягат само на националността на избягалите от карантината.


Анонимният водач, който е подсъдим за опит за убийство на наш гражданин, казва още, че има хора, които могат да предизвикат драматични сценарии, като онези, които преди 30 години са забъркани от клана Ла Торе, и напомня за последвалото етническо прочистване на имигранти. Той има предвид боса на Камората от Мондрагоне Аугусто ла Торе, който на 24 април 1990 организира клане на наркотрафиканти от Африка в градчето Пескопагано.
В репортажа на "Ил матино" се говори освен за "антибългарско въстание" и за това, че в Мондрагоне е избухнала социална бомба.
Според изданието петте карантинирани сгради, които представлявали "български анклав", са били обсадени от 150-200 човека, а действията им са били координирани от около дузина мъже. Те нахлуха и в местното кметство, където потърсиха сметка от градоначалника защо българските граждани не се изселват. Местните жители искали строги мерки и ако не ги получат скоро, били готови да ги наложат сами, заплашиха част от най-агресивните демонстранти.
Докато насилието в Мондрагоне постепенно затихва, пред "Нова" българинът Красимир Найденов, който от години живее в района, разказа още за ситуацията в града.
„Местните отдавна са настроени отрицателно към нашите сънародници, защото за никого не е тайна как живеят и какви обичаи имат. Начинът им на живот е такъв - те са по-шумни, повече се веселят, по-друг им е манталитетът”, казва Найденов.
И допълва: „Казват, че имало кражби и престъпност. Не ги харесват и си намират повод да ги елиминират”.
Според наблюденията му ромите пристигат в Мондрагоне предимно от Сливен и Нова Загора. „Повечето са без трудови договори, защото по принцип в Италия всички си затварят очите. Властите знаят тези неща”, разказва още Красимир Найденов.
Той е сигурен, че в изолираните кооперации има много повече от 200 българи, както предават местните медии. „Малко трудно е да се определи бройка, защото тези апартаменти ги дават под наем на едно лице, а той после там пуска близки, роднини и приятели и стават много вътре”, посочва българинът.


11 наши заловени в Португалия

Освен на Апенините български роми през уикенда са нарушили антивирусните мерки и в Португалия. Национална гвардия е заловила 6 наши граждани, които пробвали да преминат в Испания незаконно. Трима мъже и три жени на възраст от 28 до 36 години заедно с пет деца са били заловени, докато пробвали да пресекат браздата през гориста местност. Те ще бъдат съдени, а освен това ще трябва да останат и под карантина.
Заради COVID-19 поне до 1 юли между Португалия и Испания има само един отворен пункт за преминаване. По границата обаче патрулират полиция и военни.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама