Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8757447 www.bgdnes.bg

С маска пред мощите на Иван Рилски

В Стара Загора без шествие с тленните останки на светеца заради КОВИД-19

С маски на лицето и на разстояние миряните ще се покланят и молят пред мощите на Иван Рилски. Това разкриха от Старозагорската митрополия за мерките в условията на КОВИД-19.
Тленните останки на светеца напускат Рилския манастир и днес ще бъдат показани в Стара Загора. Първоначално планираното литийно шествие в града се отменя заради изискванията на Националния оперативен щаб и удължаването на извънредната епидемична обстановка в страната във връзка с коронавируса.
Мощите ще бъдат посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан днес в 18 ч. в градинката "Пингвините". Те ще бъдат донесени от епископ Сионий, който е игумен на Бачковския манастир. В катедралния храм "Св. Николай" ще бъде отслужена празнична вечерня, в която освен всички свещенослужители от града участие ще вземе и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.


В сряда мощите продължават обиколката си и ще отпътуват за храм "Св. Иван Рилски" в Харманли, където ще бъде отслужена литургия в 9,30 ч. На този ден - 1 юли, църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история - връщането през 1496 г. на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилския манастир.
"Приканват се православните християни, които ще вземат молитвено участие в храмовете, да поддържат лична хигиена, да използват предпазни маски, да спазват регламентираното разстояние и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим", заявиха от Старозагорската митрополия, откъдето са приготвени за струпване на хора.
Когато не се показват на миряни из страната, тленните останки на Иван Рилски се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на Рилския манастир.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама