Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8757462 www.bgdnes.bg

Вълци гиганти гръмна родопчанин

Семейството хищници разкъсвали домашни животни 

Над 50 лисици е отстрелял Гюлюстан през ловния сезон 

Два гигантски вълка отстреля родопчанинът Гюлюстан Ибрям. Хищниците нападат домашни животни и се налага да бъдат убити, обясниха от Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).
В петък миналата седмица огромна вълчица задига с агне в кърджалийското село Рибарци. Стопанинът вижда как нападателката влачи беззащитното животно и се развиква, което стресва хищника и той изпуска жертвата си. За жалост агнето вече е мъртво.
Кръвожадният звяр не се притеснява да върлува из населеното място. Същата вълчица по-рано през месеца изяжда три телета край близките села Ябълковец и Хромица. Преди това ловци попадат на кости и глави на малки сърненца, като се предполага, че същият хищник ги е разкъсал. Тогава на хоризонта се появява Гюлюстан, който издебва хищника и го гръмва.
"Вълците правят големи пакости! Освен че нападат добитъка, унищожават и дивеча. Популацията им се увеличава, притеснени сме, но няма да спрем да ги изтребваме. Знаем каква голяма мъка е за един възрастен човек вълци да му изядат теле или крава, на които разчита за препитанието си. Затова реагирахме мигновено, когато получихме сигнала от местните хора, че в района на Рибарци има вълк", коментира председателят на местната ловна дружинка Неджми Мустафов.


Авджията спасител се проявява и през месец май т.г., когато гръмва друг едър вълк (над 50 килограма) в района на родопското село Голобрад. Предполага се, че хищникът и вълчицата са били двойка, но набезите им са спрени завинаги заради точния мерник на младия авджия.
"Ловът на хищници е страст на Гюлюстан, с което е пример за колегите си. През този ловен сезон е отстрелял 6 чакала и над 50 лисици. Наскоро беше награден с грамота за принос в регулирането на хищниците", поясниха от СЛРБ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама