Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8757473 www.bgdnes.bg

Йоско Костинбродския е заловен

След 6 г. дирене Йосифов e в гръцки арест

Наркогангстера от село Безден го чакат наказания за изнудване с побой и кражба на кола

След повече от 6 години издирване е открит кримигероят Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския, потвърдиха за "България Днес" от спецпрокуратурата! Известният гангстер от село Безден духна в края на февруари 2014 г. и оттогава бе в неизвестност. Различни слухове го пращаха в далечни дестинации, появяваха се и версии, че е на небето. Докато криминалистите го дириха под дърво и камък, защитата на Йоско намекна, че той не е духнал, а се крие от недоброжелатели. През годините МВР получава оперативна информация, че бандитът се укрива в селата близо до западната граница. На няколко пъти пристигат данни, че е засичан в Сърбия и Гърция.
На 18 юни тази година Костинбродския е спипан за кражби от гръцки ченгета. При направената справка станало ясно, че задържаният е диреният български бандит. Йоско е стар познайник на властите в южната ни съседка. През 2013 г. той е обявен с червена бюлетина на Интерпол и полицията тогава го сгащи в апартамент в Солун. Последва предаване на родните служби. При пристигането си Костинбродския е тикнат в столичния арест, но не задълго. Съдът го пуска на свобода, а прокуратурата на няколко пъти му повдига нови обвинения само и само за да го държи зад решетките. При поредното освобождаване Йоско напуска със спринт сградата на Софийския районен съд и повече не се появява.
По това време кримигероят е погнат като бос на свирепата банда за убийства "Килърите 4". На сметката на групата бяха записани похищението срещу ромския лидер Кирил Кирилов - Киро Японеца, убийството на Филип Найденов-Фатик и отвличането на сина на шефа на "Славия" Венци Стефанов-Димитър. За 23-годишния наследник от прокуратурата твърдяха, че е очистен, защото видял лицето на дясната ръка на Йоско Ивайло Симеонов-Богьовеца. Обвиненията не издържат поради липса на доказателства и на труп. С решение на Върховния касационен съд Костинбродския е оправдан като тартор на група за мокри поръчки.
Той се отървава от солена присъда, но е наказан по обвинения за изнудване на нанасяне на лека телесна повреда. Магистратите му дават 1 г. затвор при строг режим и му присъждат 3 бона глоба, става ясно от решението. Като потърпевш е сочен Ивайло Маринов, приближен до Йосковите авери Богьовеца и Вергил Славов. Маринов бил повикан в къщата на боса в Безден. Гангстерите се интересували от кола за Богьовеца. Тонът на разговора се повишил и Маринов бил фраснат с юмрук в лицето. "Ще те изнасиля и ще те закопая!", казал един от бабаитите на пребития. Той бил завързан, а ключовете за мерцедеса му - отнети. По време на процеса свидетелят изчезва, предполага се, че заради страх от бабаитите.
След като Йоско е признат за виновен, към наказанието му са прибавени още 3 г. пандиз за кражба на кола. Софийският районен съд му определя условна присъда, но тъй като изнудването и побоят са извършени в изпитателния срок, тя се превръща в ефективна. По всяка вероятност, ако се озове на родна земя, Йоско ще иска обединяване на присъдите и ще лежи общо 3 години, допускат юристи.
Преди броени дни българските власти получават информация за задържането на Костинбродския чрез дирекция "Международно оперативно сътрудничество". За бандита спецпрокуратурата издаде европейска заповед за арест. Ако тя бъде уважена и Йоско пристигне у нас, той ще бъде тикнат директно зад решетките, за да си изтърпи наказанията.

Реклама


Достоен наследник

След изчезването на Йоско синовете му го заместиха по страниците на криминалните бюлетини. Като наследник на баща си се прояви големият му син Иван. Той бе закопчаван няколко пъти - за кражби на авточасти и за наркотици. От лятото на 2018 г. Иван Йосифов е в кауша по обвинения, че държал група за наркоразпространение, която щяла да трепе прокурори и ченгета. Според обвинителния акт Малък Йоско се договорил с кримигероя Стефан Гевгелийски да очисти двама спецпрокурори и двама полицаи, на които имал зъб заради разследванията срещу него. В замяна щял да получи дрога за половин милион.


За кратко зад решетките попадна и малкият син на Костинбродския - Валентин, който през 2018 г. бе обвинен като непълнолетен, че откраднал яке от момче на улицата.


Чезнат свидетели

Откакто Костинбродския е в неизвестност, седем от свидетелите срещу него по делата за наркотици и мокри поръчки са били заплашвани. На всички тях е предложена защита, част от тях са отказали.

След бягството на Йосифов двама от свидетелите намериха смъртта си. Хрисим Хрисимов и Красимир Гочев-Шмид бяха пратени в отвъдното, а основните подозрения на криминалистите бяха насочени към Йоско. Въпреки съмненията обвинения за покушенията не са повдигани.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама