Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8761305 www.bgdnes.bg

Военна полиция ще бърка в телефони

Ченгетата с програма като на ГДБОП

Шпионският софтуер чете съдържанието в смартфони, компютри и дронове

Военна полиция разполага със специален софтуер, който може да следи чатове, обаждания и съобщения на мобилни телефони.
Програмата Oxygen Forensic Detective е платформа, създадена за извличане, декодиране и анализ на данни от мобилни телефони, компютри, дронове и облачни структури. Тя не се спира от пароли, криптиране на информация, заключвания на екрани и дори изтрити данни. Представлява подобрена версия на Oxygen Forensic Analyst, която позволява да се четат SMS и MMS-и, да клонира карти памет и SIM. На нея не й се опират различните популярни чатове като "Вайбър", "Месинджър", "УатсАп", "Скайп". Всъщност с помощта на софтуера могат да бъдат сваляни данните от над 10 000 вида мобилни устройства. Сред другите функции са показване на записаните контакти, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.
Служба "Военна полиция" към Министерството на отбраната поръчва Detective с обществена поръчка на стойност 6 хиляди лева без ДДС. Тя е за "Подновяване на лиценз и поддръжка на специализиран програмен продукт за анализ на мобилни устройства с възможност за изследване на облачни структури Oxygen Forensic Detective". През миналата седмица трябваше да изтече първоначално обявеният срок за подаване на оферти, но той бе удължен още и отварянето им бе насрочено за вчера.


Както се разбира от името на поръчката, става въпрос за подновяване на лиценза. От профила на купувача в сайта на "Военна полиция" става ясно, че удължаване е било поръчано и миналата пролет, като една фирма е подала оферта и по-късно е сключила договор. Това не придоби медийна известност. Не е ясно кога службата се е сдобила със самия софтуер. Техническата спецификация е утвърдена през октомври 2018 г. Поръчките от миналата година, а и от настоящата се придържат към нея. В документа, който е от три странички, няма особена конкретика, освен че при нужда от поддръжка това трябва да стане в рамките на 1 работен ден.
От "Военна полиция" съобщиха пред "България Днес", че е имало една оферта и тя е отворена вчера.
Точно преди три години Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" си купи Oxygen Forensic Analyst за 18 000 лева. Новината първо предизвика порой реакции в социалните мрежи, а след това и поредица журналистически материали в различни медии. Притесненията бяха, че полицията ще има достъп до личната кореспонденция на хората, както и до цялата им дейност в интернет, която се води от мобилните им телефони. Обществената поръчка на ГДБОП предизвика съмнения дали софтуерът ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп. Юристи изказаха притеснение дали ще се спазва законът при прилагането му върху задържани, както и при СРС-тата.
Специалистите бяха категорични, че програмата ще се употребява за извличане на данни от смартфоните на заподозрени в различни престъпления. Освен това софтуерът се използва само за конфискувани телефони, а не от разстояние. Това става, когато устройството е включено с кабел към компютър, но и с блутут. Това бе обяснено и от "Военна полиция" вчера и за версията Detective - а именно, че устройството, от което се извлича информация задължително трябва да е свързаяно с това, на което се свалят данните.


Широки правомощия на Запад

Когато ГДБОП си купи програмата Analyst, бе обявено, че новият софтуер вече е послужил за разкриването на педофилска мрежа и банда за източване на дебитни карти в държави в Западна Европа.
По това време в Германия например официално бяха разширени правомощията на следователите да инсталират шпионски софтуер в мобилните телефони и компютрите на заподозрени в различни престъпления, за да получат достъп до данни в криптирани съобщения. Германският Бундестаг прие закон, който да разшири правомощията на властите да шпионират съдържанието на криптирани чатове.
Отначало това важеше само за заподозрени терористи, но по-късно обхвана и престъпления като укриване на доходи и компютърни измами.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама