Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8762766 www.bgdnes.bg

Милост от Темида за авери на Очите

Показанията на основните свидетели се разминават с обвинението

Юмер Мехмед излиза с гривна от ареста, 6 бона гаранция за Данчо Ларша

С по-леки мерки Темида му отпуска края за още двама от аверите на Димитър Желязков - Митьо Очите! След като преди дни ареста напусна соченият за дясна ръка на несебърския бос Радослав Николов-Рачо, сега магистратите от апелативния спецсъд проявяват снизхождение и към Юмер Мехмед и Йордан Въчев - Данчо Ларша. Това става ясно от определение на съда, научи "България Днес".


С него Юмер е освободен от кауша и пратен вкъщи с електронна гривна за проследяване. Ларша, който бе под домашен арест, е пуснат срещу 6 бона гаранция. Двамата са погнати като част от престъпната група на Очите, предадена на съд за рекет над бизнесмени и погребални агенти по морето, палежи и наркотици. На подсъдимата скамейка са несебърският Ал Капоне, голямата му дъщеря Станислава и още 11 души.

Реклама


Пред Темида Ларша е подпукан за членство в престъпната група и палеж в съучастие с Юмер. По време на разследването магистратите откриват достатъчно улики, които ги заковават - експертизи и свидетелски показания, които обаче все още не са проверени. В тази връзка показания дават бизнес дамата Румяна Черкезова и още петима, а също и анонимни свидетели с номера 01, 190, 192, 366.


При преценката на материалите на този етап съдиите отбелязват, че обвинителната теза за част от престъпленията се пропуква.

"Показанията на свидетелите Румяна Черкезова и Стефка Димитрова, които се явяват пострадали, съпоставени с останалия доказателствен материал, не се припокриват в известна степен с обвинителната теза, което от своя страна води до значително разколебаване на обоснованото подозрение", мотивират се съдия Емилия Петкова и колегите й.
Те изтъкват, че двамата подсъдими са неосъждани и с добри характеристични данни. За Юмер Мехмед отчитат чистото му съдебно минало и младата възраст, примерното му процесуално поведение, това, че има само едно обвинение, и факта, че е задържан повече от година. По време на досъдебното производство той е пуснат срещу 1000 лева, но не се появява на първото заседание и съдия Лилия Георгиева постановява задържането му. Служителите на Темида от втората инстанция решават, че времето зад решетките е дисциплинирало Юмер.
За да смекчат мярката на Данчо Ларша, магистратите се позовават на влошеното му здраве. Той е диагностициран с аневризма на предната съединителна артерия, като често му се е налагало да иска разрешение да напуска дома си, за да ходи в болница.
Така лека-полека приближените на Митьо Очите напускат ареста. Босът продължава да е под стража. Заради травмите си от престрелката в Слънчака с групата на Божо Кравата Очите търпи мярката си в болницата към столичния затвор. Наскоро той посети боксов турнир зад решетките, който изгледа от първия ред в добро настроение. Утре е поредното заседание по делото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама