Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8765229 www.bgdnes.bg

Отец Стоян, братовчед на Митко Бербатов: КОВИД не е наказание от Господ, а духовна конспирация!

"Коронавирусът не е Божие наказание, това са духовни конспирации. Мен специално от нищо не ме е страх на земята, ще ме е страх само ако не обичам Богу, друго не ме е страх. Ние като хора правим това, което човешкото око ни повелява, другото вече каквото е за всички, такова е и за нас свещениците по отношение на болести, пакости, пандемия и темподобни".
Това сподели пред "България Днес" отец Стоян Бербатов, който служи в църквата "Свети архангел Михаил" в област Еленово край Благоевград. Отец Стоян Бербатов е чичо на един от най-успешните централни нападатели в Европа и в света и наш сънародник - Димитър Бербатов. Като ученик той също се запалва по спорта, но избира за свое поприще да служи на Бога. Първо започва с плуване, а после около година играе футбол. Споделя, че където и да отиде, го поздравяват и завързват разговор, но дума не издумва за своя известен роднина.
"Не говоря за Митко, Бог здраве да му дава, няма и да го направя. В момента съм се отделил малко от служението, не защото е пост, постът отмина, просто съм на друго място, но не мога да ви разяснявам подробности", сподели отчето. Духовникът подкрепя футболните турнири за свещеници, които според него ще помогнат на църквата, защото ще бъдат близо до хората. Самият отец все още не е участвал в турнирите, но пък покрай сина си - младия талант Киприян Бербатов, се е включвал в шахматни състезания.
Поп Стоян е известен в областта със способността си да разваля тъмни заклинания.
"Опитвам се да избавя хората от влиянието на сатаната. Дяволът съществува и много се радва, когато някой се опитва да използва нечестивата му сила, за да прави магии", казва роднината на Бербо.
Убеден е, че заклинанията са успешни само върху хора, които не вярват силно в Господа. "Засегнатите могат да се избавят от лошия късмет и мъките, като се върнат в православната вяра", категоричен е отецът.
Родствената му връзка с Димитър Бербатов е по мъжка линия - неговият прадядо и дядото на Стоян са братя.
"Не обичам да коментирам личния си живот, но да, радвал съм се на успехите на Димитър", обяснява духовникът.
Според него в каква степен ще бъде преобразен светът, най-вече отговорен е човекът. "Много по-лесно ще свикнем да виждаме красотата на света, ако разсъждаваме не чрез категориите вътрешно - външно, църковно - светско, свято - несвято, а според логиката на Божието домостроителство. Моят Отец досега работи, и аз работя", казва Христос. Ние няма да стоим със скръстени ръце, нали?". Според свещеника, ако християните започнат да обичат ближния като себе си, светът ще стане по-добро място за живеене.


"Не искам нито да се хваля с работата си, нито да се оплаквам от нещо. Просто се старая винаги да имам в ума си нагласа да благодаря на Бога за всичко. Това е най-важното", споделя Стоян Бербатов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама