Надя Валентинова и Кристина Гоцева от дует "Перфект": У нас има музикална мафия

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Надя Валентинова и Кристина Гоцева от дует "Перфект": У нас има музикална мафия

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си, с които е неподражаема.
Кристина Гоцева в детските си години е била част от фондацията на Емил Димитров, където е имала няколко концертни изяви. Пяла е в няколко софийски хора. Обучавала се е при композиторката Петя Ченкина. Професионално се занимава с музика от 10 години. Пее различни стилове - фолклор, естрада, сръбско, гръцко, денс, рок и поп.
В дует са повече от 9 години.

- Дует "Перфект", живеем в една неперфектна среда с коронавируса. Как заразата промени музиката в България?
- Ние никога няма да се предадем, независимо какво се случва в световен и национален мащаб или, казано с думи прости Ц там където има шизофрения, няма депресия. Толкова години се мъчим да творим и да съществуваме. Въпреки че бяхме почти три месеца живи погребани, ентусиазмът не ни беше убит. Направихме през това време две нови песни и успяхме да разпространим в интернет досега направеното от нас.
- След дългия период на стоене вкъщи имате ли вече професионални ангажименти? Мнозина творци се оплакват, че нямат работа.
- Слава Богу, да. Радваме се, че все още има хора, които не са психирани от разиграващия се световен театър и искат да се веселят подобаващо, без музикални простотии. Ние правим елитни партита в предимно ретро концепция и аудиторията ни е 40+, които определено знаят какво да харесват и слушат.
- Можем ли да кажем, че музиката лекува - от депресията на социалната изолация до мълчанието на маските?
- Музиката винаги лекува душата, ако в нея има художествена стойност. Всякакви други подобия на музика според нас пречат на душевния мир.
- Изпълнявате песни на 9 езика. Как успявате?
- Ние обичаме да пеем на български език, защото сме българки, както и нашите авторски песни са на чист български език. Публиката ни обича весели, танцувални, музикантски песни. Във всяка една държава има очарователни композиции и ние в репертоара правим, по наша преценка, извадка на световни класики. Най-труден ни е румънският език.
- Вярно ли е, че можете да пеете 9 часа без почивка?
- Да, репертоарът ни е около 740 песни, работим по сръбски модел и започнем ли, можем да не спираме 9 часа и гледаме да има разнообразие по време на шоуто, за да не омръзва. Жанровете, в които пеем, са поп, естрада, рок, латино, диско, малко метъл, българска народна музика, разбира се, без чалга.
- Надя, споделете за участието си в "Златният Орфей" и трябва ли отново да бъде възстановено това българско музикално събитие?
- Определено да, "Златният Орфей" трябва да бъде възстановен, но не виждам как ще стане това. Лауреат съм на втора награда на последния "Златен Орфей". Представих 2 песни, бяха хубави времена. След конкурса продължих с група "Гранулом" през следващите, мога да кажа успешни, 20 години.
- Какво ви е мнението за младите изпълнители, които грабват младежката аудитория у нас? Създават ли качествена музика, или "промиват мозъците" на подрастващите?
- Ние не считаме това за музика. Това е друга тема на разговор. В България има мафия по отношение на българската независима музика (поп, рок, естрада), която набутва платено и натрапено едни и същи десетина. И нормалният български слушател остава с впечатлението, че в България не се прави музика, а само тези произвеждат нещо. За сведение независимите в България сме около 4200, на които почти никоя медия не обръща внимание заради тази мафия.
- Слуша ли се у нас достатъчно българска музика?
- За съжаление в България се придава много голямо значение на всякакъв друг тип музика, различна от българската. Дори и повечето медии популяризират западна музика. В цял свят хората си държат на тяхната музика и имат огромна квота за предоставяне на собствените им изпълнители по всички телевизионни и радио медии. По този начин техните изпълнители имат стимул да се развиват и да правят все по-качествена музика, докато българите сякаш предпочитаме да избягаме от родното. В момента членуваме в сдружение, хората в което се борим да се приеме закон, с който да се увеличи квотата за българска музика, на независими автори и изпълнители, в българския ефир, понеже тя е обидно малка. Съответно парламентът не прие задължителната и по-голяма квота за българска музика в родните медии, което няма да ни спре да се борим да покажем българското на българите.
- Как започна музикалният път на всяка от вас?
- И двете още от деца се занимаваме с музика.
- Какво бихте казали за музикалните предавания, които през последните години станаха много популярни у нас?
- Категорично сме против всякакви подобни формати, защото сме на мнение, че те единствено експлоатират и използват таланта на различни млади хора, не в тяхна полза, а на съответния продуцент, загробващ ги с тежки договори. За съжаление след участието си те биват постепенно забравени заради следващите и така по веригата. Редно е да се даде възможност на младите и независими изпълнители да представят авторските си песни, не да се залива ефирът с такъв тип предавания.
- Имате отлични гласови данни, мислили ли сте за преподавателска дейност?
- Не, не сме мислили, ние сме действащи певици. Ако спрем да пеем след 100 години, може евентуално да помислим за преподавателска дейност.
- Каква е перфектната формула за успех по нашите географски ширини?
- За съжаление е свързана със силикон, устни, оскъдни дрехи и жалко поведение. Натрапи се гледането, отколкото слушането на песни, затова и се дават хиляди левове, незнайно как придобити, за скъпи клипове, без в тях да има културна стойност. Затова и младото поколение е обвързано с всякакъв неадекватен стил музики, които ги водят до културно падение.
- Вашата най-голяма цел в живота е...
- Стремим се към разпознаваемост и уникален стил в музиката, която правим, и според нас всичко трябва да е истинско. Повече ангажименти, понеже ние сме работохолици, работим в синхрон, като две добре смазани машини, компилирани в една. Мечтаем песните ни да се слушат и пеят денонощно, да се задължат радио- и телевизионните ни медии да излъчват повече независима българска музика. Целта ни е до края на годината да запишем албум и да направим голям концерт.
- Имате и три авторски парчета. Защо точно тези теми възпяхте?
- Отдавна обмисляхме да започнем този етап от развитието си като музикални изпълнители, и то точно в ретро 80-арски стил. Песните ни са бързи, танцувални, разкриващи контраста между гласовете ни. Първата - "Късно е", снимахме в столичен бар, шефът на който ни съдейства безвъзмездно, тъй като ние сами се продуцираме и финансираме. Втората ни авторска песен "8-и март" е своеобразен химн на жените, като идеята се появи поради факта, че няма друга такава песен в България за празника. Третата - "Морето", се появи по време на пандемията, донякъде и в отговор на нея. Избрахме този стил, защото песните през 70-те, 80-те и 90-те бяха с художествена стойност, поради което се слушат и до днес. С песните ни обявяваме война на чалгата и културното падение на българина в последните 25 години.

Брендо продаде митичния "Оазис"

Брендо продаде митичния "Оазис"

Мащабни размествания в туристическата си империя е стартирал Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". В резултат култовият комплекс "Оазис" в Лозенец тихомълком сменя собственика си, а цената е впечатляващите 11 млн. евро. Преди около две години фирмата, която е построила и е собственик на комплекс "Оазис"

Гъмзата показва мускули (Видео)

Гъмзата показва мускули (Видео)

Яки мускули показа на столичани музикантът от "Ку-ку бенд" Йордан Йончев-Гъмзата. Оказва се, че под ризата и панталона, с които винаги се показва на екрана, музикантът има визията на спортист, видяха топпапараците на "България Днес". Гъмзата бе по тениска и бермуди и реши да хапне в елитно столично заведение

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави Трифонов даде ефир на Шкумбата, но му отне съня. Откакто най-известният ни разказвач на вицове има собствено предаване при Дългия, твърде често будува по нощите. Вместо да спи, той измисля смешки за зрителите. "И в малките часове ми идват идеи, които да реализирам пред камерата. Предаването ми е всеки понеделник от 21 ч." сподели комикът

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Страховитият наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо вероятно е бил оплетен в мащабната схема на криптокралицата Ружа Игнатова, за която се твърди, че е завлякла около 4 милиарда долара. Това ще покаже разследването на смъртта на двама посредници на OneCoin, чийто трупове бяха намерени в крепостта на най-големия картел в Мексико

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Куката се плацика в басейн

Куката се плацика в басейн

С красивата си щерка се похвали плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката! Той пусна в социалните мрежи снимки с порасналата си принцеса Естел, видя "България Днес". На фотосите баща и дъщеря се припичат край басейн, а усмивките им греят повече от жаркото слънце. В ролята на фотограф, успял да запечата двамата като холивудски знаменитости

Актуално

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Благодаря ти, кралице, че винаги ни караш да се чувстваме толкова обичани чрез своето изкуство. Това написа Адел под снимка в инстаграм, на която възхвалява колежката си Бионсе и новия й албум Black is King. На снимката Адел е без грим и е облечена с блуза в цветовете на тоалет на Бионсе.  На снимката се вижда

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Американският актьор Шон Пен (58 г.) се ожени тайно за австралийската актриса Лейла Джордж (28 г.) , съобщи електронното издание Контактмюзик, цитирано от БТА. Новината съобщи в Инстаграм Ирена Медавой, съпруга на продуцента Майк Медавой. "Така щастливи сме, че Лейла Джордж и Шон Пен се ожениха. Обичаме ви

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Не пропускай

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Градът на истината, държавата на лъжите

Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Градът на истината, държавата на лъжите Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 955 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 836, от които 5 055 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството