Българи разкриват тайни на Ким Ир Сен (видео и снимки)

Приятел
Автор: Владимир Клисуров

Българи разкриват тайни на Ким Ир Сен (видео и снимки)

Сираци от войната пристигат в Първомай

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят.

Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир Сен". Режисьор е кореецът Ким Де Юнг. Уникалното на лентата е, че тя е подготвяна 3 десетилетия, активно в последните 15 години. В търсене на истината какво се случва с хилядите севернокорейчета, пратени в Европа, са използвани много документални кадри, неполучили популярност в годините на комунизма, и са интервюирани хора, които имат спомени от онези времена. Много са разказите на българи, били деца в годините след войната в Корея и впоследствие имали за приятели и съученици хлапета от северната част на разделения полуостров.

Филмът "Децата на Ким Ир Сен" бе представен на Международния фестивал на мира в южнокорейския град Пьончан. Повод е 70-ата годишнина от Корейската война, която започва на 25 юни 1950 и продължава до юли 1953 г. Жертвите са милиони. Само от страна на Корейската народнодемократична република и съюзниците им от Китай, СССР и Монголия се счита, че са загинали между 1 500 000 до 3 800 000 човека. В Северна Корея растат 100 000 деца, загубили родителите си в касапниците. Заради трудностите след войната Великият водач Ким Ир Сен (всъщност носещ името Ким Ил Сонг) решава да прати част от хлапетата в приятелски държави от социалистическия блок.

Официалният предлог е т. нар. "Комисионно обучение" или взаимно образование - да научат местните езици и да се запознаят с историята и културата на страните. 5000 деца са транспортирани първо до Владивосток, оттам до Москва и после в България, Румъния, Полша, Чехословакия и Унгария. Записани са в местни училища за известно време, след което внезапно изчезват.

"Техните истории все още са неизвестни за света", казват авторите на филма.

"Това е почти напълно забравена глава от Студената война, а документалният филм хвърля светлина върху живота на тези сирачета, чието изчезване все още тежи на европейците, които са ги познавали", пишат отзиви за филма в Южна Корея.
Много деца са докарани у нас, като композициите на Българските държавни железници ги стоварват в София, Първомай и Перник. Във филма има уникални кадри от посрещането на корейчетата на гарата в Първомай.

Във филма се показва, че макар България все още да се лекува от опустошенията от Втората световна война, севернокорейчетата са много добре приети от обикновените хора. Показват се кадри как млади и стари раздават цветя на слизащите от влакове деца. Всички са облечени с еднакви униформи, а годината на пристигането е 1952-ра, тоест когато военните действия още продължават. Хлапетата са настанени в общежития, а малка част в местни семейства.
Властта също се опитва да се покаже като много гостоприемна. В лентата се появява и Вълко Червенков с приветствени слова.
Катя Панайова, която и до днес живее в Първомай, си спомня пред камерата, че дошлите от Азия съученици ядели по пет пъти на ден и носели кожени обувки, докато българчетата били с гумени.
Европейци и азиатци бързо се сприятеляват.

"Играхме футбол и волейбол заедно. Бяхме като братя", казва във филма друг българин - Веселин Колев.

Ужасите на войната и бомбардировките обаче преследвали корейчетата и у нас. Отначало, когато се чувал звук от самолет, те се криели под масите и чиновете.

Азиатчетата толкова често пеели "Песента за генерал Ким Ир Сен", че някои от европейските им съученици още помнят част от текста и възрастен българин дори рецитира на корейски: "Кой е партизанинът, чиито дела са ненадминати? Кой е патриотът, чиято слава ще трае навеки? Толкова скъпо за цялото ни сърце е славното име на нашия генерал, нашия собствен възлюбен Ким Ир Сен, с нестихваща слава".
Авторите на филма са открили снимки и архиви от онези времена и в Полша и Румъния. От тях става ясно, че корейчетата имали много високи оценки по изобразителни изкуства, трудово и за поведение.
Безоблачното приятелство продължава до 1956 година, когато Ким Ир Сен прави обиколка из Източна Европа. Година по-късно севернокорейчетата започват да изчезват и до 1959 година всички са транспортирани обратно в родината си. На кадри от 1959 година се виждат севернокорейци на прозорците на влак, които се разделят с българските си другари.

През сълзи Мария Ямалиева си спомня как се прегръщали и плачели с нейната приятелка Ким Жин Ву, когато трябвало да се сбогуват.
"Не ни казаха нищо. Те просто спряха да идват на училище", казва 87-годишната бивша преподавателка Халина Добек, която учила корейчета, пристигнали в Полша.

Във филма се коментира, че никога не е дадено публично обяснение защо сираците е трябвало да се прибират в Северна Корея. Историци предполагат, че Ким ир Сен е издал такава заповед, защото се притеснил, че децата се повлияват от чужди култури. Освен това имало опасност унгарските събития от 1956 г. да се прехвърлят и в други държави и да пуснат съмнения в душите на корейчетата в настроенията им към комунизма.

След прибирането на децата в Корея известно време си кореспондирали и с приятелите си в Европа. После писмата рязко секват. Не е ясно какво се е случило с тези деца, като имало само отделни улики.

Европейците се надяват те да са живи и здрави.
"Иска ми се приятелите ми да са могли да живеят толкова невинно, както и ние, когато бяхме деца", казва във филма Лилка Атанасова. Тя сега е на 77 години, но си спомня имената на някогашните си съученици и е категорична:
"Никога няма да ги забравя!"

Събратята от Юга

Докато под предлог да получат по-добро образование севернокорейчетата се транспортират напред-назад през половината свят, малко по-друга съдба имат сираците от Южна Корея. Хиляди от тях са осиновени в държавите от Западна Европа и Северна Америка.
"Тогава САЩ и Съветският съюз се състезаваха да видят кой ще бъде първият, който ще изпрати някого в Космоса. Следвайки този тон, те също се състезаваха по различни начини да покажат коя политическа система е по-хуманна и превъзходна", казва по този повод режисьорът на филма Ким Де Юнг.

Брендо продаде митичния "Оазис"

Брендо продаде митичния "Оазис"

Мащабни размествания в туристическата си империя е стартирал Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". В резултат култовият комплекс "Оазис" в Лозенец тихомълком сменя собственика си, а цената е впечатляващите 11 млн. евро. Преди около две години фирмата, която е построила и е собственик на комплекс "Оазис"

Гъмзата показва мускули (Видео)

Гъмзата показва мускули (Видео)

Яки мускули показа на столичани музикантът от "Ку-ку бенд" Йордан Йончев-Гъмзата. Оказва се, че под ризата и панталона, с които винаги се показва на екрана, музикантът има визията на спортист, видяха топпапараците на "България Днес". Гъмзата бе по тениска и бермуди и реши да хапне в елитно столично заведение

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави Трифонов даде ефир на Шкумбата, но му отне съня. Откакто най-известният ни разказвач на вицове има собствено предаване при Дългия, твърде често будува по нощите. Вместо да спи, той измисля смешки за зрителите. "И в малките часове ми идват идеи, които да реализирам пред камерата. Предаването ми е всеки понеделник от 21 ч." сподели комикът

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Страховитият наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо вероятно е бил оплетен в мащабната схема на криптокралицата Ружа Игнатова, за която се твърди, че е завлякла около 4 милиарда долара. Това ще покаже разследването на смъртта на двама посредници на OneCoin, чийто трупове бяха намерени в крепостта на най-големия картел в Мексико

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Куката се плацика в басейн

Куката се плацика в басейн

С красивата си щерка се похвали плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката! Той пусна в социалните мрежи снимки с порасналата си принцеса Естел, видя "България Днес". На фотосите баща и дъщеря се припичат край басейн, а усмивките им греят повече от жаркото слънце. В ролята на фотограф, успял да запечата двамата като холивудски знаменитости

Актуално

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Благодаря ти, кралице, че винаги ни караш да се чувстваме толкова обичани чрез своето изкуство. Това написа Адел под снимка в инстаграм, на която възхвалява колежката си Бионсе и новия й албум Black is King. На снимката Адел е без грим и е облечена с блуза в цветовете на тоалет на Бионсе.  На снимката се вижда

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Американският актьор Шон Пен (58 г.) се ожени тайно за австралийската актриса Лейла Джордж (28 г.) , съобщи електронното издание Контактмюзик, цитирано от БТА. Новината съобщи в Инстаграм Ирена Медавой, съпруга на продуцента Майк Медавой. "Така щастливи сме, че Лейла Джордж и Шон Пен се ожениха. Обичаме ви

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Не пропускай

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Градът на истината, държавата на лъжите

Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Градът на истината, държавата на лъжите Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 955 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 836, от които 5 055 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството