Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8774966 www.bgdnes.bg

Гей гавра с фолклора

Рисуват мъже в народна носия и токчета

Етнолози: Гнусна подигравка с ценностите и светините ни!

 

Гей гавра с фолклора!
Около това мнение се обединиха фолклористи, етнолози и патриоти, визирайки виртуалната изложба "Queer as Folklore" - заигравка с името на гей сериала "Queer as Folk". Тя е дело на илюстратора Кристиян Чалъков.


В една от рисунките на въпросната изложба мъж е облечен в народна носия, обул високо червено токче и чорапогащник на единия крак. Той е илюстриран в наведена позиция, докато си оправя чорапогащника. На другия крак мъжът е изобразен с цървул и навуща.

Реклама


В друга илюстрации се показва космат мъжки крак отново в червена женска обувка на висок ток, който стъпва върху родопски килим. На трета рисунка мъжът развява българското знаме, заел поза, наподобяваща гейско изкривяване на тялото. А в четвърта вече е гол, само по елече, пояс, навуща и цървули, възседнал черешово топче. Има и пета творба, в която традиционна българска шевица е представена с цветовете на ЛГБТИ обществото (лесбийки, гейове, бисексуални, трансексуални и т.н. - б.а.).


Рисунките на "родния куиър талант", както е оприличен Чалъков, са поместени в сайта huge.bg, чиято насоченост видимо е към гей обществото. Куиър (от английски - необичаен, странен, чудат) е въведен като ЛГБТИ термин през началото на 90-те години на XX век.
Самият Кристиян коментира своите творби с акцент върху българина в носия с токче и чорапогащник.
"Това беше първата илюстрация с фолклорни мотиви, която направих, за да отбележа 2 февруари - Петльовден. Замислих се как този ден е прекрасен пример за това как традицията се е променила в нещо негативно и подигравателно, но хората от ЛГБТИ+ общността са успели да обърнат нещата в своя полза и да превърнат този ден в свой празник. Исках да направя коментар за това как се гледа на мъжествеността в България и на Балканите.", казва Чалъков.


Срещу този "коментар" скочиха етнолози, фолклористи и патриотични организации.
"Показаното в "творчеството" на автора е недопустимо и е подигравка с нашето минало, настояще и бъдеще! Гавра и погазване на българския фолклор, изконни ценности, традиции и светини! Неуважение, оскверняване и посягане на най-скъпите символи на българщината - знаме, носии, шевици, багри", коментира пред "България Днес" лицето на фолклора в България Краси Кисьова, отлично запозната с етнологията у нас.


Срещу илюстрациите на Чалъков се обявиха и от Българския национален съюз.
"Тази гнусна подигравка с фолклора ни е илюстрация на тумора, които нараства както в нашето общество, така и в световен мащаб. И докато хората си мислеха, че при нас няма как да се загнездят подобни вредители, те очевидно са тук", сподели пред вестника Цветелин Пенков от БНС.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама