Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8777985 www.bgdnes.bg

Проф. Балтов: Има пик на заразени с коронавирус млади хора

„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. В болница остават само тези, които се нуждаят лечение с антибиотици. Техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора”, заяви пред Нова тв директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

Според него тежките натоварвания и физически упражнения ще доведат до по-бързо навлизане в белите дробове. Той е на мнение, че след отварянето на дискотеките и фитнес залите се е променил контингентът в болниците.

Реклама

„Вирусът има две места в човешкия организъм, на който обича да бъде – носоглътката и белия дроб. Коронавирусът предизвиква освен разграждане на алвеолите и тромбозиране на малките съдове – т. нар. васколит. Вътрешната част на малките съдове вече не е така тънка и фина и задържа еритроцити, което след това предизвиква микротромби ”, обясни той.

Балтов е на мнение, че в първите три месеца от разпространението на заразата се е направило много. Той е категоричен, че хората трябва да продължат да спазват трите Д-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция.

„Нормално е да го има големия брой на тестовете. В „Пирогов” се правят по 150 теста всеки ден. Но не защото искаме да хванем повече болни, а защото искаме да направи защитна стена, с която да си предпазим пациентите", обясни Балтов.

Директорът на „Пирогов” твърди, че всеки човек има 4-5 контактни от първи ред. Той е на мнение, че всеки контактен на заразен трябва да прекара карантина, за да се спре разпространението на заразата. Според него има леко отслабване на вируса. Балтов не очаква нов пик на заразата през септември.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама