Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8778354 www.bgdnes.bg

Нигерийски инфлуенсър врътнал милиони у нас

До 20 години кауш грозят мошеника в САЩ

По $5 млн. на седмица минавали през сметки на измамника в България и Румъния

През български сметки е прал пари инфлуенсър милионер, за когото „България Днес“ писа в съботния си брой на последна страница. Той е разследван в САЩ за измами. 37-годишният нигериец Реймънд Абас е превъртал милиони през банки в Румъния и България. През някои от сметките са минавали между $1 млн. и $5 млн. всяка седмица. Това става ясно от материалите по делото му, което се води в Калифорния, съобщава българският вестник в САЩ BG voice.
Нигерийски инфлуенсър, който постваше снимки от луксозния си начин на живот беше арестуван по подозрения в киберизмама на стойност 430 млн. долара. Задържането му стана в Дубай, след което той бе екстрадиран в САЩ. Мошеникът се изправи пред съда в Чикаго на 4 юли, предстои му и съдебно дело в Калифорния.
По време на ареста на инстаграм звездата в Дубай агентите от ФБР са иззели около $37 млн. в брой. Реймънд Абас е изненадан от тежковъоръжени спецченгета, докато спи в тузарското си жилище в Дубай.

Реклама


Разследващите твърдят, че инфлуенсърът демонстрирал начин на живот на милиардер, за да "примамва жертви от цял свят". Още 12 души са арестувани за участие в същата киберизмама.
Спецченгетата са открили имейлите и на 2 милиона жертви в няколко телефона и компютри, иззети по време на операцията. Конфискувани са луксозни автомобили, както и изключително скъпи вещи за стотици хиляди долари.
"Заподозреният се целел в жертви в чужбина, като създавал фалшиви сайтове на добре познати компании и банки в опит да открадне информацията за кредитните им карти и след това изпирал откраднатите пари", казва Джамал ал-Джалаф от полицията в Дубай.
Абас, който се подвизава с профила Hushpuppi в мрежата, е обвинен в измама в Европа, САЩ и Нигерия, казват от полицията.
Нахлуването в дома му се случва два месеца след началото на разследването на престъпната групировка. Детективите използвали социалните медии, за да се ориентират за местоположението на заподозрените.


Абас стартира кариерата си като продавач на дрехи втора употреба в Лагос, преди да започне да се представя за строителен предприемач милиардер в Дубай. Той твърди, че пуска снимки от своя луксозен начин на живот, за да вдъхнови други да постигат повече успехи в живота си.
"Пускам такива снимки, защото някой може да види профила ми някой ден и да реши да не се отказва", пише той на своите 2,4 милиона последователи в инстаграм.
След екстрадирането му в САЩ мошеникът се изправи пред съда в Чикаго по обвинения в конспирация за изпиране на стотици милиони долари от измами в интернет, съобщават американски сайтове.
Нигериецът беше обвинен и в престъпни схеми, насочени срещу адвокатска кантора в САЩ, чуждестранна банка и английски футболен клуб от Висшата лига, чието име не бе оповестено публично. Според данни на разследването Абас и други участници в измамата са отмъкнали 922 857 долара от клиент на адвокатска кантора, базирана в Ню Йорк през октомври 2019 г. Три месеца по-късно групата на инфлуенсъра е изпрала 14,7 милиона долара, измъкнати от финансова институция. Откраднатите пари са избелени през банкови сметки по целия свят. Обвинението твърди, че инфлуенсърът е задигнал 100 милиона британски лири, което е приблизително 124 млн. долара, от английски футболен клуб във Висшата лига.
След приключване на съдебния процес в Чикаго обвиненият нигериец ще бъде прехвърлен в Лос Анджелис, където го очаква друго дело за киберпрестъпления. Грозят го до 20 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Операция "Лов на лисици 2"

Реймънд Абас и съучастниците му са задържани при операция на агентите от ФБР и специалните сили на Дубай с кодовото име "Лов на лисици 2". Това е втората задържана банда от нигерийски киберизмамници, след като през февруари е прибрана зад решетките друга престъпна африканска структура - "Лов на лисици 1".
Разследващи обясняват, че Реймънд Абас създавал уебсайтове, които изглеждат идентични с тези на известни компании и банки. На жертвите били изпращани имейли и съобщения, които ги подтиквали да влизат или извършват плащания във фалшивите сайтове. Абас е обвинен, че е част от банда, която хаква корпоративните имейли и насочва огромни плащания към контролираните от тях сметки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама