Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8779839 www.bgdnes.bg

Учени към СЗО: Признайте, че новият коронавирус се пренася по въздуха

Стотици учени подписаха отворено писмо, в което казват, че новият коронавирус се пренася по въздуха и поискаха Световната здравна организация (СЗО) да промени препоръките си, предаде Ройтерс.

Според СЗО новият коронавирус се предава от човек на човек чрез малки капчици, изхвърлени от носа или устата, когато заразеният кашля, киха или говори, предава БТА.

Реклама

В отворено писмо до СЗО, което ще бъде публикувано в научно списание тази седмица, 239 учени от 39 държави представят доказателства, че по-малки частици могат да заразяват хората.

СЗО не реагира веднага на искането за коментар от Ройтерс.

Независимо дали в по-големи капки, които се задържат във въздуха след кихане, или в много по-малки капчици, които могат да прекосят цяла стая, коронавирусът се пренася по въздуха и хората могат да се заразят, когато ги вдишат, пишат учените, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".

Според СЗО данните, че коронавирусът се пренася по въздуха, не са убедителни, пише "Ню Йорк таймс".

"Особено през предишните два месеца няколко пъти заявихме, че смятаме предаването по въздуха на вируса за възможно, но не и подкрепено от солидни или дори ясни доказателства" - цитира вестникът думите на д-р Бенедета Алегранци, технически ръководител по профилактика и контрол на инфекциозните заболявания към СЗО.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама