Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8782732 www.bgdnes.bg

Отец Иван с приют в Гърция

Подариха ми къща на брега на морето, стягам я за децата 

Летен приют в Гърция за изстрадали деца ще прави отец Иван. Това ще е третото място, където духовникът събира хора с тежки съдби и им помага да свързват двата края.


"Пътувах до Гърция и местен жител, запознат с добрите дела, които правим, ми подари къща. Достатъчно голяма е да приема деца, които да водя през лятото и да се почиват на брега на морето", разказа пред "България Днес" духовникът, който като светец ходи по земята ни.
Но преди къщата да бъде превърната в летен приют, дядо Иван и екипът му ще имат доста работа, тъй като сградата трябва да бъде сериозно ремонтирана. "Засега само сме оградили имота, а тепърва ще събираме средства за обновяването", разяснява добрият духовник. Напук на финансовите трудности, той всяка година се опитва да води малчуганите си на море, за да се веселят и да не усещат тежкия живот на приютите. Тази година е особено неблагоприятна, тъй като заради коронавируса значително е намалял броя на дарителите, а текущите разходи продължават да са на дневен ред. Отчето се принуди дори да продаде девет от биволите си, за да намери пари за плащането на сметки.
Преди години отец Иван основава първия си приют "Св. Николай" при манастир "Св. Троица" в софийското село Нови хан. След това взема и къщи в монтанското село Якимово, където са настанени още семейства в затруднено положение и така духовникът е поел грижите за над 300 души.
"На хиляди хора съм помогнал през годините. Не всички са били благодарни, но повечето признават, че без мен и Божията вяра е нямало да се справят. Уча ги и да си помагат един на друг. Много стриктно следя да не се краде и всеки да има работа, а децата да ходят на училище и да изкарват добри оценки", добави през усмивка дядо Иван.
Наскоро той преживя операция и му поставиха стент на сърцето, но не губи ентусиазма си. Признава, че с напредването на възрастта му е все по-трудно да намира дарители и да обикаля по градовете, но няма да се откаже, докато е жив. Надеждата му е младите да продължат делото му и да няма бедни души, останали без покрив.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама