Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8790632 www.bgdnes.bg

Очите измъква Бенчо от пандиза

С мадама на повикване Митьо духнал в чужбина

Видяхме се случайно в Гърция, помолих го да пътувам с него до Истанбул, твърди несебърският Ал Капоне

От присъда е на път да се измъкне бившият червен общинар Бенчо Бенчев благодарение на показанията на Димитър Желязков - Митьо Очите. Несебърският наркобос даде показания по делото срещу Бенчев, което се проведе в Районен съд – Бургас, вчера.
По скайп от Софийския затвор Очите обясни подробности около пътуването си от България през Гърция за Турция в началото на август 2018 г. Точно този воаяж на Желязков е в основата на наказателния процес срещу Бенчев. Според прокуратурата тогава Очите духнал от страната, за да не бъде закопчан по време на акция срещу бандата му. Той е обявен за издирване от Интерпол.
Самият Желязков твърди, че тръгнал на път, без да знае, че международните ченгета го търсят. Няколко дни по-късно Очите е задържан в Истанбул в компанията на Бенчо Бенчев, бившия депутат от ДПС Несрин Узун, две жени и охранители. Желязков остава в турски затвор до екстрадицията му у нас през есента на 2018-а, а компанията му е върната у нас веднага. Така Бенчо се сдобива с обвинение за укривателство на издирвания Желязков, както и за незаконни патрони, открити впоследствие в дома му.
По първото обвинение - за укривателство на търсения от Интерпол Желязков, бившият червен общинар е застрашен от затвор до 5 години, ако вината му бъде доказана в съда. При вчерашния си разпит пред съда Митьо Очите потвърди версията на Бенчо, а именно - той нямал представа, че Желязков е обявен за издирване. Показанията на свидетеля от затвора сериозно разклащат тезата на обвинението, коментира защитата на подсъдимия.
"С Бенчо Бенчев се видяхме случайно в Гърция, на паркинга на един хотел. Той беше с буса си. Познавам г-н Бенчев, защото беше основен акционер във фирмата, в която работих като консултант - "Аркус Секюрити". Разбрах, че отива в Турция на преглед, и го помолих да пътувам с него, защото и аз трябваше да отида на лечение", разказа в показанията си Желязков. Неговият разпит продължи двайсетина минути. Пред съда той се представи като вдовец, безработен, или както сам каза, "временно ограничен от работа", на 48 години, със средно специално образование, съобщава сайтът "Флагман".

Реклама


Желязков разказа, че е напуснал България в края на юли. Пътувал за Гърция по бизнес, а на 6 август трябвало да бъде на преглед в болница "Анадола". Плановете му още в началото били от Гърция да замине директно към Турция. От думите му стана ясно, че е пътувал до Гърция на 30 юли. С него било момиче на повикване, чието име вече бил забравил. Желязков обясни, че с Бенчев пътувал до Истанбул с буса му, вероятно има предвид супер луксозното поръчково бентли, което Бенчо използваше преди няколко години. В този период нито той, нито Бенчев знаели, че е издирван.
В Турция Очите си бил запазил стая в тризвезден хотел, а Бенчо отседнал в "Рамада", който е пет звезди. По-късно двамата излезли на вечеря, с тях имало и други хора. След това решили да изпият по едно питие в хотела на Бенчев. Там Желязков бил арестуван, а няколко минути по-късно били задържани Бенчо Бенчев и Несри Узун, разказа Желязков.
Прокурорът се интересуваше кои други лица са били на вечерята и в кой ресторант, но Желязков обясни, че не си спомня. Обвинителят изброи следните имена: Шабан Шабан, Йовчо Домусчиев, Ирина Тодорова, Несри Узун, Николай Радев, Силвия Алексова, Толя Петрова и Милчо Тодоров.
Желязков си спомни, че познавал само последния от изброените. Учил с него преди години, но не посочи дали е бил на вечерята.

Закопчан е свидетел срещу Митьо

Задържан е основен свидетел срещу Димитър Желязков в Бургас вчера. Георги Илиев е прибран зад решетките по обвинения за изнудване и рекет.
Известният ъндърграунд герой е основният коз на прокуратурата по делото срещу Очите. В досъдебното производство Илиев свидетелстваше срещу Желязков и другите арестувани, твърдейки, че 15 години е бил от най-близкото обкръжение на Митьо. Илиев е бил разпитан и пред съдия, а това се е случило, докато Очите е бил в затвора в Турция. Самият Желязков твърдеше, че не го е виждал и преди много време го "шамарил", защото закачал дъщеря му. На едно от заседанията по делото му Очите в прав текст обвини Илиев, че е "дежурният свидетел". Преди седмица Илиев е пуснал декларация в спецсъда, че се отказва от показанията си срещу Очите, и поискал да "каже истината", съобщава сайтът "Флагман".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама