Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8795601 www.bgdnes.bg

Д-р Стоицова: Краят на пандемията не се вижда

Растящият брой на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата динамика на контактите - повече срещи, повече движение. Не е добре да живеем в паника, но не е добре и да подценяваме ситуацията.

За съжаление не се вижда края на пандемията в световен мащаб.

Това коментира пред БНТ д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Реклама

"Не се гледат просто бройките тестове, трябва да се отчита и контекста. Около всеки един случай РЗИ установява контактните лица, които подлежат на тестване - тоест колкото повече са случаите, толкова повече хора се налага да бъдат проверени дали имат това заболяване. Броят тестове не се увеличава просто така", каза тя по повод тезата, че броят заразени расте, защото се правят повече тестове", посочи тя.

Д-р Стоицова подчерта, че се наблюдава не броя направени тестове, а процента положителни тестове - "на всеки 100 теста колко са положителните".

"Ние наблюдаваме това на седмично ниво... В началото на месец юни беше един на 100 направени теста, сега се качи на 5-6 положителни на 100 направени теста, тоест положителността се увеличава", съобщи тя.

По думите ѝ в момента важното е, че у нас се покачва заболяваемостта и това налага да сме по-внимателни.

"От един човек сега се заразяват повече от един човек, което е лошото. От 10 случая възникват 12-15 нови, това число варира. Ако нямаше никакви мерки, обаче, това значи от 10 случая да възникват 20", обясни епидемиологът.

На практика ние продължаваме да ограничаваме заболяване, макар и не толкова ефективно, че да затихне епидемията, добави д-р Стоицева.

Реклама
Реклама
Реклама