Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/8796482 www.bgdnes.bg

От олимпийската щанга до волана на тир

"По-добре да мия чинии в Америка, отколкото да се доказвам като най-добрия в света за България!"

С тези тежки думи легендарният щангист Антонио Кръстев окончателно прекрати своята кариера преди 29 години.

Реклама

Двукратният световен и европейски шампион почина този четвъртък след катастрофа с личния си автомобил в Минесота. Новината за кончината на 58-годишния тежкоатлет беше съобщена от неговата съпруга Цвета Лазарова и разпространена от Българската федерация по вдигане на тежести.

Най-силният човек на планетата не успя да реализира своя пълен потенциал. Според всички специалисти Кръстев е фаворит за олимпийската титла в Сеул през 1988-а при най-тежките (+110 кг). Година по-рано влиза в историята. На световното първенство в Острава здравенякът чупи световния рекорд в изхвърлянето с 216 кг. Невероятното постижение беше подобрено чак през 2017 г.

Съдбата на Антонио Кръстев се преобръща именно в Сеул. Той е готов за нови рекорди и олимпийска титла. Българският отбор, воден от Иван Абаджиев, започва ударно. В първите пет категории звездите на Старшията печелят четири титли и един сребърен медал. Радостта е помрачена, след като допинг пробите на двама от шампионите - Митко Гръблев и Ангел Генчев, са положителни. Ръководството на българската делегация взема тежко решение. Останалите от отбора са изтеглени от състезанието. Сред тях освен Антонио Кръстев са още Асен Златев, Румен Теодосиев, Иван Чакъров и Стефан Ботев.

Години след скандала със забранените вещества исполинът признава в интервю пред "Ню Йорк Таймс", че е приемал съмнителни медикаменти.

"Правиш това, което ти казват - разказа Антонио Кръстев четири години след Игрите в Сеул. - Ако попиташ какви са тези хапчета, те вадят от отбора. Никога няма да се завърна. Системата е същата."

Вместо като голям шампион Кръстев се завръща в София опозорен. В паметта му се запечатва тъжна картина. На летището женица подава цвете на всеки един от тежкоатлетите. В този момент треньор от националния отбор пита дамата дали няма чадъри. С учуда жената отвръща - защо.

Реклама

"Защото хората ще ни заплюят", последвал отговор на треньора.

Самият Кръстев никога няма да забрави как се е почувствал в този момент.

"Наведох глава като Бен Джонсън", спомня си тежкоатлетът.

Бяга през 1991-а от България

Разочарован от отношението на спортните ръководители Антонио Кръстев бяга от България през 1991 г. Всичко започва с покана към него за участие на състезанието "Най-силен мъж на планетата" във Финландия. Българинът премазва конкуренцията с невероятен резултат.

"Направо ги убих! След турнира започнаха да се чудят и да говорят: "Кой го покани тоя?". Така и не получих ново предложение да участвам", добавя Кръстев.

Здравенякът остава впечатлен от САЩ по време на състезание, на което участва още като юноша. В първите години на демокрацията той се разделя много трудно с неговото семейство. Родителите му остават в Хасково. Майка му работи като продавачка на билети в кино, а баща му е пожарникар в завод. Братът и сестрата на Кръстев са барман и сервитьорка в местен ресторант.

Българинът с арменски корени Сетрак Агонян съдейства за пътуването и посрещането на Кръстев в Ню Йорк. Мечтата на световния шампион е да чупи отново рекорди, но като американец. Получава гражданство, ала заради бюрократични спънки не може да се състезава за своята втора държава.

Яде по количка с пържоли

5-кратният световен рекордьор Антонио Кръстев е любимец на готвачите в тренировъчния комплекс "Дианабад". Треньорът на националния отбор Иван Абаджиев има специално отношение към него. Старшията е наясно, че исполинът се нуждае от възможно най-високото тегло, за да добавя още и още мощ. Абаджиев нарежда на персонала в ресторанта да подготви специално протеиново меню.

В началото сервитьорите едвам смогват да се справят с апетита на Кръстев. Те използват количка, отрупана с чинии, за да докарат огромно количество скара до масата на шампиона. Останалите щангисти, които винаги са сваляли килограми, са поставени на отделна маса. За да не се изкушават, Абаджиев нарежда другите национали да стоят с гръб към нагъващия мръвки Антонио Кръстев.

Шофьор и охранител

Антонио Кръстев се озовава в небрано лозе, когато пристига в САЩ. Посвещава целия си живот на щангите и никога не си представя, че ще практикува друга професия.

Първата задача на тежкоатлета след пристигането в САЩ е да научи английски. Намира работа като охранител на дискотека в баровския квартал на Ню Йорк - Манхатън. Но това, което му се отдава най-много, е да шофира. Специализира се в превози с тир и отказва да се състезава отново за България, когато получава предложение преди Игрите в Барселона през 1992-а.

Желанието на Антонио Кръстев да бъде близо до любимия му спорт се сбъдва. Той е колежански треньор на Университета в Торонто за кратко, но след това отново се връща към волана. За жалост точно той слага край на живота му.

Реклама
Реклама
Реклама